„Klubrádió
Reggeli gyors

Erős vezetők kellenek - Orbán szerint

6/05/2019 07:54

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán-exkluzív: a jobbközép és a jobbos párt együttműködése a modell. Jobbos "felvonulás" van Budapesten. Egyértelmű, hogy merre tart a magyar miniszterelnök. Nemzetközi lapszemle.

2019. május 06. Reggeli gyors - részlet 19.05.06. Lapszemle
05:35
00:00

Orbán Viktor az Európai Néppárt számára kampányolva fogadja Heinz-Christian Strachet, az osztrák FPÖ vezetőjét, alkancellárt Budapesten. Feltett szándéka ugyanis, hogy meggyőzze párttársait az Európai Néppártban az olasz Salvini vezette populista- és az osztrák szélsőjobb Szabadság párttal való együttműködésre – adta közre az ORF tudósításában. Miközben Sebastian Kurz elutasít minden, ehhez hasonló kezdeményezést, mondván: az EPP nem foghat össze még a választások erejéig sem a Le Pen-féle radikálisokkal vagy az német testvérpártjával, az AfD-vel sem, addig Orbán Viktor – értékeli a helyzetet az ORF – épp Kurz kancellár koalíciós együttműködését hozza fel követendő példának az EPP számára.

Hanyatlik az európai elit

Merthogy a Kleine Zeitung osztrák lapnak Orbán Viktor – ahogy ők hirdetik – exkluzív interjút adott mai megjelenéssel és itt elmondta, hogy az osztrák koalíciós kormányzás – azaz a jobbközép és a jobbos párt együttműködése Budapestről nézve a legjobb modell lenne Európa jövője szempontjából. Az EPP győzelmi esélyét is növelné. Orbán szerint, hogy az európai elit hanyatló korszakába lépett, mert nem bíznak az erős vezetőben. Amikor megkérdezi a riporter, mit szól ahhoz, hogy Sebastian Kurz eltávolodott tőle, akkor a kancellárt érdekpolitikusként minősíti, akit nem a szíve irányít, - vele és általában a magyarokkal szemben, - akik a magyar kormányfő szerint mindig a szívük és nem az eszük szerint szavaznak. 10 év múlva azokat fogjuk kontroll alatt tartani, akik most minket bírálnak – fogalmazott Orbán. Az EPP-vel pedig az a baj, mint Kurzcal is, akit roppant tisztel egyébként, mert fiatal kora ellenére hatalmas eredményeket ért el – hogy egyre inkább balra tolódnak és a szocialistákkal barátkoznak. Ilyen kompromisszumokkal a néppárt elveszíti identitását.

 
Sebastian Kurz  
Forrás: Flickr
Fotós: Raul Mee
 

Orbán személy szerint sokkal inkább húz a kisebb, most erősödő karakteres jobb oldali pártokhoz, mert ugyan nem hirdetik, hogy keresztény-demokraták, de valójában azok. Megrökönyödést kelt, hogy Le Pen pártját is a keresztény értékrend képviselőjének tekinti Orbán, azért, mert a nemzetet és a családot állítja előtérbe. A szocialista Európa építése Orbán szerint adóemeléssel, bürokrata rendszerrel, túlszabályozással és még magasabb adósságokkal fog járni. Nagy árat fog ezért fizetni Németország és Ausztria is – véli Orbán. Az FPÖ rasszizmusára Orbán a liberalizmus túltengésével vág vissza, példaként említve a liberális civil szervezeteket, a médiát, az agytrösztöket, az akadémiát és a rajta kívüli összes politikust. Ők ugyanis nem a szívükre hallgatnak, amikor politizálnak.

Luxus a politikai szabadság?

Ez Európa nagy baja. Neki viszont megadatott az a lehetőség, hogy a politikai szabadság luxusát élvezhesse Magyarországon, mert a magyarok rá szavaztak és ő: ami a szívén, az a száján. A liberalizmus – beismeri – előrevitte Magyarországot 1867-1914 között, de 48 győzelmét is az hozta. Ugyanakkor ma a fasizmus, a nacionalizmus, populizmus kifejezéseket mind csak a liberálisok használják, s ezzel a szabadságunkat támadják folytonosan. Ezért hirdette meg az illiberális demokráciát, mert neki ne a liberálisok mondják meg, mit és hogyan csináljon. Jean-Claude Junckerről azt mondja, ugyan jó a viszonya vele, de két nagy hibája van: migrációpárti és a Brexitért ő is felelőssé tehető, mert nem törődött a britekkel.

Francia-magyar két jó barát?

Marine Le Pen az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Brüsszelben kampányolva tárgyalt a magyar kormány képviselőjével, amelynek során a francia szélsőséges párt elnöke az általa szervezett új uniós frakcióba invitálta Orbánt és a pártját – számol be erről többek között a France 24. A Nációk és Szabadság Európája frakció elnevezést kapná az új radikális tömörülés, amelyben a lengyeleket is szívesen látnák partnerként. A lengyelek egyelőre nemet mondtak LE Pennek, de a magyar tárgyalások konkrét eredményéről nincs egyértelmű információ. Le Pen szerint miután a Fidesz tagságát felfüggesztette az Európai Néppárt, a lehető legjobb alkalom lenne csatakozni az ő kezdeményezéséhez. A cikk azzal a kifejezéssel, hogy társaival/kollégáival folytatott megbeszélést Marine EL Pen, egyben ütős értékítéletet is mondott Orbán Viktorról és pártjáról. Ugyanakkor a LE Pointnak adott interjúban Orbán azt állította, hogy nem fog szövetségre lépni Marine Le Pennel.

A lángossütőnek nem kell migráns

A 10 ezer fős Csornáról és a helybéliek idegengyűlöletéről készített helyszíni riportot a francia Le Point, amelyik úgy kezdi cikkét, egy olyan városkában vagyunk, amelyiknek kórházát és vezetékes ivóvizét, csatornahálózatát az Európai Uniónak köszönheti. S eközben csak egyféle hirdetést látni az utcákon, az unió-ellenes Orbán-félét. A lángossütő Balassa István szerint sincs szüksége Európának muzulmánokra. Egy óvónő arra panaszkodott, hogy az Unió túl sokat költ a migránsokra. Egy névtelen biciklista szerint azért érdemeljük meg az uniós támogatásokat, mert megnyitottuk a piacunkat az EU számára. Mindezeken a szocialista egykori polgármester csak bosszankodik, kiszállt a politikából. Az Unió Csalás Elleni hivatala egy éve Csornán is vizsgálódik, mert 2015-ben Brüsszel 6 millió eurós támogatást nyújtott napelem üzem létesítésére, ami azóta sem kezdte meg működését. Az AFP tudósítója hiába kereste a Fidesz és a helyi önkormányzat vezetőit ez ügyben, választ nem kapott kérdéseire.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt fotó: MTI, Koszticsák Szilárd.