„Klubrádió
Reggeli gyors

A britek tehetnek keresztbe Salvini mozgalmának

17/04/2019 08:55

| Szerző: Klubrádió

Ahogyan húzódik Nagy-Britannia kilépésének folyamata, úgy lesz egyre bonyolultabb a politikai helyzet az Európai Unióban.

2019. április 17. Reggeli gyors - részlet 19.04.17. Bartha Dániel
07:10
00:00

A Brexit elhúzódása alaposan megkavarja az európai politikát. Május végéig nagy valószínűséggel nem válik ki az Egyesült Királyság, ami azt jelenti, hogy ott is meg kell tartani az európai parlamenti választásokat. S ha csak néhány hónapig ülnek is brit képviselők az EP-ben, beleszólhatnak abba, hogy miként alakul majd a vezető testületek összetétele. Az is várható, hogy a parlament pillanatnyi összetétele alapján senki nem akar hosszabb távra tervezni, mert később úgyis változnak az erőviszonyok. Bár az is lehet, hogy nem, hiszen Nagy-Britannia úgy is dönthet, hogy marad az unió tagja. Egyszóval számos nyitott kérdés van még itt, elég nagy a bizonytalanság.

Bartha Dániel, az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány igazgatója szerint a britek jelenléte a nagy pártokat érinti leginkább, s egyben felértékeli annak jelentőségét is, hogy a Fideszt kizárják-e az Európai Néppártból, vagy sem, illetve kilép-e.

Matteo Salvini bevándorlásellenes (tervezett) szövetsége biztosan nem jár jól a brit képviselőkkel, hisz a torykkal megmaradhatna a konzervatív frakció, amelynek tagjaira az olasz belügyminiszter nagyon számított, akikkel erősítette volna mozgalmát. A brit munkáspártiak jelenléte pedig a szocialistákat erősítené, akik így átvehetnék az elsőséget a néppárttól.

Egyelőre tehát a brit törvényhozáson múlik, hogy miként alakul a kontinens közeljövője.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay.