„Klubrádió
Reggeli gyors

Indul a Fidesz kampánya – Ja, hogy eddig nem volt?

5/04/2019 11:08

| Szerző: Klubrádió

Délután indítja Orbán Viktor az EP-választási kampányát. Nem kétséges, fókuszban a migránsozás lesz.

2019. április 05. Reggeli gyors - részlet 19.04.05. Mikecz Dániel
09:21
00:00

Egy politikai kampányban a láthatóság, a közbeszéd meghatározása a fontos. Ebből a szemszögből nézve a Fidesz és az Európai Néppárt konfliktusa kifejezetten jól jött a magyar kormánypártnak, hiszen uralta a közbeszédet. Azok, akiknek sok volt a Fidesz sorosozása, migránsozása, már eltávolodtak a párttól, az, hogy az európai fősodorból is kikerül, nem jelent komolyabb szavazatvesztést. Így látja a helyzetet Mikecz Dániel, a Republikon Intézet kutatója.

Az európai parlamenti választás általában kisebb érdeklődés mellet zajlik, mint az önkormányzati, vagy országgyűlési választás. A szakértő szerint most 45, vagy akár 50 százalékos is lehet a részvételi arány attól függően, hogy mennyire tudják mozgósítani a pártok saját szimpatizánsaikat. A magas részvételi arány a Fidesznek kedvez.

Ez az EP-választás döntő is lehet. Bebizonyosodhat, hogy verhető a Fidesz. Annál is inkább, mert ezen a választáson nincs szükség az ellenzék összefogására, miután tisztán listás választásról van szó. A Magyarországnak jutó 21 képviselői helyből a Republikon szakértője szerint 11-12 lehet a kormánypárté.

Meglepetés a kisebb pártoknál várható. Például a Momentum és az LMP közötti mozgás érdekes lehet. Az MSZP és a DK szavazói többnyire az idősebb korosztályhoz tartoznak, megbízhatóak. Az egész európai parlamenti választásnak lehet egy tiltakozó, protest jellege.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorezetők: Pálinkás Szűcs Róbert, Pikó András.