„Klubrádió
Reggeli gyors

Aggodalmat váltott ki a Salvini-Orbán találkozó

3/05/2019 07:13

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az olasz belügyminiszter budapesti látogatása foglalkoztatja a világsajtót. Az egyik megállapítás, hogy Orbánék eltávolodnak az európai konzervatív közösségtől.

2019. május 03. Reggeli gyors - részlet 19.05.03. Lapszemle
04:29
00:00

A Reuters azt emeli ki az Orbán Viktor és Matteo Salvini tegnapi megbeszélése után elhangzott nyilatkozatokból, hogy a magyar kormányfő együttműködést keres a szélsőjobboldali olasz vezetővel, és eltávolodik attól a – főáramlathoz tartozó – európai konzervatív közösségtől, amely pártjának tagságát felfüggesztette.

Nem lesz visszaút Orbánnak az Európai Néppártba

A brit hírügynökség ugyanakkor felhívja a figyelmet Annegret Kramp-Karrenbauer német konzervatív pártvezető, a CDU elnöke, Angela Merkel lehetséges kancellárutódja kijelentésére is, miszerint ha Orbán azt választja, hogy tovább távolodik az Európai Néppárttól, akkor számára és a Fidesz számára nincs visszaút a Néppártba. „A márciusi felfüggesztés óta Orbán és a Fidesz többé nem gyakorol semmilyen befolyást a Néppárt politikájára” - idézi a Reuters Kramp-Karrenbauert.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung ennek mintegy kiegészítéseként megszólaltatja Markus Södert, a CDU bajor testvérpártjának, a CSU-nak az elnökét is, aki azt mondta tegnap: nem lehet szó együttműködésről Európában a jobboldali populistákkal, a budapesti Orbán-Salvini találkozó „helytelen jelzés”, a Salvinivel, a francia Marine Le Pennel, illetve a német Alternatíva nevű párttal való szövetségkötés útja nem járható, „No-Go” zónának számít.

 
Matteo Salvini
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

Európai iszlám kalifátus?

A hamburgi Die Welt budapesti beszámolója címében emeli ki Salvininek azt a kijelentését, hogy ha a baloldal győz az európai parlamenti választásokon, akkor „Európából iszlám kalifátus lesz”. A tudósítás szerint Orbán és Salvini csaknem egyórás sajtókonferenciája után az világos volt, hogy a két férfi szebbet el sem tudna képzelni annál, mint hogy együtt politizáljon. Az már nem volt ennyire egyértelmű, hogy ez szükségszerűen a Fidesz és az Európai Néppárt közötti, balul sikerült házasságnak a felbontását is jelenti-e. Mindketten jelét adták annak, mennyivel jobb lenne, ha a Néppárt végre ugyanúgy gondolkodna, mint ők, például a migrációs politikát illetően. Mi van azonban akkor, ha az Európai Néppártban nem történik jobboldali fordulat? Erről – írja a Die Welt – Orbán eddig két dolgot mondott. Egyrészről azt, hogy akkor neki valójában nem lesz oka a maradásra, másrészről azt, hogy a döntéshez még a polgárok türelmét kéri.

Tűzfal Orbán körül

Az imént már említett Markus Söder CSU-elnök történetesen Szófiában tette a Fidesszel kapcsolatos kijelentését. Mint a müncheni Süddeutsche Zeitung írja, Söder mostani, Bulgáriát, Horvátországot és Ausztriát érintő körútja érzékelhetően azt a célt szolgálja, hogy „tűzfalat” emeljen Orbán köré, és a pártcsalád tagjai előtt reklámozza saját helyettesét, Manfred Webert, aki az Európai Néppárt jelöltje az unió végrehajtó testületének az elnöki posztjára. Söder olyan kijelentést is tett Szófiában, miszerint újra és újra gondot okozott az, hogy Bajorország eddig túlzott mértékben csupán a Magyarországgal való kapcsolattartásra összpontosított, és más partnerei nem nagyon voltak. Azt – írja a Süddeutsche Zeitung – nem fejtette ki, hogy ilyen aggályt ki fogalmazott meg a CSU-n belül. Ő most mindenesetre arra törekszik, hogy több figyelmet szenteljen a térségbeli kisebb országoknak, „ne mindig csak Brüsszelben üdvözöljék”.

 

Ez már nem is pávatánc

A bécsi Der Standard budapesti tudósításának a címe: Orbán Salvinivel pózol, és egyre inkább elszigeteli magát a Néppártban. A cikk olyan elemzői véleményeket ismertet, miszerint a magyar miniszterelnök „egyszerre két menyegzőn próbál táncolni”, a jobbosokkal a népiesnek ható populizmust ápolja, a Néppártban pedig igényt tart annak jóhírére és szolidaritására. Megszólaltatja Tóth Csabát, a budapesti Republikon Intézet igazgatóját, aki szerint Orbán nem kilépni akar a Néppártból, hanem a saját képére akarja azt átalakítani, ám idézi azt a vélekedést is, hogy ezt a csatát a kormányfő nagy valószínűséggel el fogja veszíteni.

A Politico brüsszeli kiadása az Orbán-Salvini találkozóról szóló beszámolójába – a magyar vezető törekvéseiről szólva – beépítette azt, amit Szijjártó Péter mondott a portálnak, nevezetesen, hogy az Európai Néppárt hosszú ideje alkot többséget az Európai Parlamentben a szocialistákkal együtt, és „ebben a házasságban” a szocialisták erőteljesebben hatottak a Néppárt „személyiségére”, mint fordítva.

Kárpáti János lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: MTI, Koszticsák Szilárd.