„Klubrádió
Mandátum

Salvini esélye

7/04/2019 13:38

| Szerző: Klubrádió

Pávatánc más szereposztással. Már nem Orbán Viktor járja, hanem Manfred Weber. Közeledik az európai parlamenti választás időpontja.

2019. április 04. Mandátum (2019. április 4., csütörtök 19:00)
46:48
00:00
Műsorvezetők: Szentpéteri Nagy Richard

Annyi bizonyos, hogy a szélsőjobb – bár erősödik – sehol nem tudott eddig kormányra jutni Európában. Az EP—választások előtt azonban felmerül a kérdés, hogy mekkora teret nyerhet Matteo Salvini olasz belügyminiszter, illetve az általa kezdeményezett szélsőjobbos frakció. Ő a józan észre hivatkozik, így is hívja mozgalmát. Magyarország számára ez különösen érdekes, mert Orbán Viktor láthatóan ebbe a tömörülésbe igyekszik, miután a néppártban nincs helye.

Mandátum című műsorunkban Wiener György és Császy Zsolt világította meg a helyzetet. (Császy Zsolt személye más szempontból is figyelmet érdemel, hisz a Fidesz kezdeti időszakában a párt közelében találjuk, majd börtönben, ahová a Fidesz uralkodása idején került.)

Wiener György szerint Orbán Viktor nem akar a Salvini-féle tömb alapítói között lenni, hiszen látható, hogy annak nem lesz elég ereje. Szájer József nem véletlenül maradhatott az Európai Néppárt komoly tisztségviselője annak ellenére, hogy Fidesz tagságát felfüggesztették a pártcsaládban.

Az Egyesült Királyság kiválásával erősödni fog a baloldal az Európai Parlamentben, nyilván erre is figyel az EPP és a Fidesz is. Nem mellesleg: a szakértő szerint már nem Orbán pávatáncát látjuk, hanem Manfred Weberét.

Szentpéteri Nagy Richard műsorát a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.