„Klubrádió
Eurozóna

Csinálhatnak-e forradalmat a populisták?

5/04/2019 14:01

| Szerző: Klubrádió

A néppárt, a szociáldemokraták és a liberálisok látszanak a legerősebbnek a következő Európai Parlamentben is. A populisták esetleg a harmadik helyre férkőzhetnek be.

2019. április 05. Eurozóna - részlet 19.04.05. Arató László
09:46
00:00

Minden eddiginél izgalmasabbnak ígérkezik az európai parlamenti választás. Nagy kérdés, hogy sikerül-e Matteo Salvini olasz belügyminiszter terve, össze tud-e hozni egy erős Európa-ellenes frakciót a francia, a lengyel és nem utolsó sorban a magyar populistákkal.

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója a legutóbbi felmérések ismeretében így látja a helyzetet.

Az utóbb hónapokban valamennyit erősödött az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége. Hosszabb távra visszatekintve viszont gyengültek a fősodorban lévő pártok. Azt viszont nem lehet érzékelni, hogy a mainstream gyengülésével párhuzamosan erősödtek volna a populisták. Ráadásul az euroszkeptikusok táborán belül is vannak törésvonalak, például a lengyelek valószínűleg nem ülnének be a franciákkal egy frakcióba, miután Oroszországhoz másképpen viszonyulnak. Abban értenek egyet, hogy ami most van Európában, az nem jó. Keményen beszélnek, az emberek dühére apellálnak.

Arató László a felmérések alapján úgy becsüli, hogy a néppárt, a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek alkotják majd a következő Európai Parlament erős többségét. Amennyiben feltűnően jól szerepelnek a populisták, talán feljöhetnek a harmadik helyre.

Nehezíti a becsléseket az, hogy még nem tudjuk, a választásokig kilép-e az Egyesült Királyság az unióból. A britek ugyanis két Európa-ellenes frakciónak is a gerincét adják, következésképpen, ha ők nem lesznek, akkor az említett frakciók meggyengülnek. A Brexit elodázása tehát nem csak gazdasági, hanem politikai érdekekből is történik.

Zentai Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flicr.com.