„Klubrádió
Eurozóna

Fal előtt találják magukat az európai populisták

4/01/2019 16:05

| Szerző: Klubrádió

Milyen esélyeik vannak Európában a szélsőséges nacionalista erőknek? Hogyan reagál az európai közép a populisták erősödésére? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ az Eurozóna, valamint arra is, hová fejlődhet Kína a közeljövőben. Az biztosnak tűnik, hogy a világ legnépesebb állama minden eszközzel érvényre juttatná érdekeit a világban, és a hadserege is készülődik.

2019. január 04. Eurozóna 01.04.
00:00
00:00

Egyelőre nem belátható, hogy a következő hónapokban a nacionalista-populista politikát képviselő erők valóságos áttörést tudnak-e elérni az Európai Unióban, az azonban egyértelműnek tűnik, hogy az Európa-párti közép képes összetartani – erről is beszélt az Eurozónában Szűcs Zoltán Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

Az elemző szerint Brüsszel, és általában az uniós államok vezetőinek többsége – akárcsak Nagy-Britannia uniós kilépése ügyében – képes szilárd egységet felmutatni a nacionalista-populista kormányokkal szemben.

A műsor másik témája Kína lehetséges átalakulása és felemelkedése volt. Az Eurozóna Matura Tamás Kína-szakértő segítségével többek közt arra kereste a választ, képes-e új gazdasági pályára állni a távol-keleti állam, túllépve ezzel eddigi szerepén, hogy elsősorban és csupán a világ összeszerelő üzeme legyen. A pekingi kormányzat célja az, hogy a lejáróban lévő ökonómiai modell, az alacsony hozzáadott értékű, de hatalmas tömegben végzett munka helyett, a helyi gazdaság a tudásra, innovációra épülő termelést folytasson. 

Kérdés azonban, hogyan befolyásolja majd Kína terveit a Nyugat, amely – a Donald Trump vezette Amerikával az élen – azzal vádolja a nagy versenytársat, hogy az nem fair a nemzetközi kereskedelemben, ellopja a külföldi fejlett technológiát, és megengedhetetlen állami hátszéllel segíti vállalatait a nemzetközi piacon.

A Corvinus Egyetem tanársegédje arról is beszélt, hogyan változhat a hatalmas ország politikai befolyása a világban, lehet-e Oroszország vagy éppen Magyarország igazi barátja, és mennyire kell komolyan venni Tajvannal szembeni friss fenyegetéseit, amelyek arról szólnak, ha törik, ha szakad a sziget ismét az anyaország fennhatósága alá fog kerülni, és ha kell Kína ehhez katonai erőt is kész bevetni?

Matura Tamás mindenesetre hangsúlyozta, Kína minden eszközzel kész érvényre juttatni gazdasági érdekeit a világban, és az is nyilvánvaló, hogy katonai, háborús készülődés zajlik az országban, amely azonban nem támadó, hanem preventív alapon történik.

Az Eurozóna január 4-ei, pénteki adásának hangfelvételét a poszt elején kattinthatja! A riporter Zentai Péter volt. Címlapi fotó: Pixabay