„Klubrádió
Reggeli gyors

Tántoríthatatlan idióták fasiszta pózban

26/04/2019 11:08

| Szerző: Klubrádió

Országos botrányt okozott Itáliában a Lazio ultráinak e heti milánói akciója. A rómat futballcsapat szurkolói kemény magja látványos, jókedvű megemlékezést tartott Mussoliniről. A diktátor előtti tisztelgés része volt egy óriás molinó és a közös utcai karlendítés. Ez még Salvininek is sok volt. A történetről egy magyar punkegyüttes zenéjével kísérve számolt M. Dénes Tamás riporter.

2019. április 26. Reggeli gyors-részlet/M. Dénes Tamás sportösszefoglalója (2019.04.26.)
06:24
00:00
Az Auróra együttes Bella ciao című száma illusztrálja a Klubrádió pénteki sportösszefoglalóját, a szerzemény a leghíresebb olasz partizándal feldolgozása, az apropó pedig egy friss és zajos itáliai történet, fasisztákkal.

Olaszországot nem kis politikai és futballbotrány rázta meg a héten, pont egy nappal április 25-ei nemzeti ünnepük előtt – a félsziget utolsó, még megszállt nagyobb városai közül, Milánó és Torino 1945-ben ezen a napon szabadult fel az olasz fasiszták és a német nácik uralma alól.

A felszabadulásig a német megszállók és kollaboránsaik partizánok és civilek tízezreit ölték meg, köztük 7500 olasz zsidót.

Április 25-én Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor észak felé, Németország irányába menekült, de két nap múlva a Comói-tó melletti Dongo közelében partizánok szeretőjével együtt elfogták, majd mindkettőjüket kivégezték. A nemrég még teljhatalmú vezér és párja holttestét Milánóban fejjel lefelé lógatva tették közszemlére.

Azért még népszerű

Olaszországban azonban továbbra is számos híve van a fasizmusnak, illetve Mussolini egykori rendszerének. A rajongók közé tartoznak az olasz futballcsapat, a Lazio kemény magjának tagjai is. Az ő nevükhöz fűződik az aktuális botrány, amely a héten egész Itáliát megrázta. Az Irriducibili, azaz a Tántoríthatatlanok nevű római ultracsoport felvonult Milánó belvárosában, és nem messze a Dómtól, a Via Loretón óriási transzparenst vettek elő, „tisztelet Benito Mussolininek” felirattal. A demonstrálók, akik lehettek vagy ötvenen, fasiszta módra az úgynevezett római karlendítéssel tisztelegtek a molinónál.

A provokáció nagyon nem tetszett a helyieknek, akik azonban nem mertek közbeavatkozni, így a római csapat szurkolói a rövid megemlékezés után gond nélkül folytatták útjukat a belvárosban, énekelve, jókedvűen.

 
 Lazio-drukkerek fasizmust éltető akciója Milánóban 2019. április 24-én. Fotó: Twitter
 


Voltak már Anne Frank-matricák is

Az akcióról készült kép gyorsan elterjedt a közösségi hálón, és a fasiszta megmozdulásról a La Gazzetta dello Sport című lap is tudósított. Milánó polgármestere, Giuseppe Sala is azonnal reagált. A politikus közölte, az amit a Lazio drukkerei művelte, túlment minden határon, mint mondta, Milánó mindig is antifasiszta város volt és marad.

A Lazio ultráinak nem ez volt az első hasonló botrányuk, sokszor bizonyították már szélsőjobboldali kötődésüket, például, amikor két éve a rivális AS Roma mezébe bújtatott Anne Frankot ábrázoló matricákkal ragasztották végig a stadion oldalát. Igaz, az egyébként a Lazio tartományban született, Mussolini mellett annyira nyilvánvalóan még nem álltak ki, mint mostani akciójukon.

Tizennégy hülye

A nap végére a hatóságok letartóztatták a provokáció felelőseit, tizennégy személyt emeltek ki a tömegből, akiket Matteao Salvini belügyminiszter idiótáknak nevezett. Ez azért is érdekes, mert Salvini pártja, a radikális jobboldalinak tartott Északi Liga számos tagja szimpatizál vagy szimpatizált az olasz neofasisztákkal, vagy jelent meg rendezvényeiken, de ez biztosan csak a véletlen műve.

Az azonban nem, hogy a Lazio Joaquín Correa góljával 1:0-ra győzött a Milan ellen, és bejutott az Olasz Kupa döntőjébe. Hogy ott mire készülnek a Lazio ultrái, azt nem lehet tudni – a szintén döntős bergamói Atalanta kemény magja minden bizonnyal antifasiszta koreográfiával.

A zenés sportösszefoglaló hangfelvételét, benne a hét további fontosabb sporteredményeivel a cikk elején kattinthatja!

Reggeli gyors/Sportösszefoglaló
2019. április 26. péntek 09:00
riporter: M. Dénes Tamás