„Klubrádió
Reggeli gyors

Gól helyett uszítást vártak a játékosaiktól

8/04/2019 16:46

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Előre szóltam – fociról, gettósodásról, dzsihadizmusról, és ezek lehetséges és sajnálatos találkozásáról elmélkedett M. Dénes Tamás riporter zenés sportrovatában. Ezúttal a 4raize nevű magyar rapegyüttes zenéjét társította a témával.

2019. április 05. Reggeli gyors-részlet/M. Dénes Tamás sportösszefoglalója (2019.04.05.)
05:19
00:00
A futballra különösen figyelni kell, ha ki akarjuk szűrni a dzsihadista Iszlám Állam felé húzó kallódó embereket. A párizsi Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap szerkesztőségében 2015-ben végrehajtott mészárlás tettesei közül háromból kettő exfutballista, de egykor a 2016-os brüsszeli reptéri merénylet elkövetője is labdarúgó volt.

A rapzene úgy kapcsolódik a témához, hogy számos francia rapdal már a 90-es években felhívta a figyelmet a gettókban növekvő gyűlöletre, előadóik előre szóltak, hogy baj lesz...


Nem focizni akartak

Németországban is kimutathatók összefüggések a rap, a futball meg az iskolai élet között, amire a helyi hatóságok is figyelnek. Április 3-án a hamburgi rendőrség azt közölte, az állambiztonsági hivatal arra jutott, hogy a majd kétmilliós észak-német település Wilhelmsburg nevű városrészében működő Adil nevű futballklubot iszlamisták alapították.

Az egyesület csapata a helyi, hamburgi ligában játszik, és amatőrökből áll. Az állambiztonsági hivatal szerint az Adilt a Németországban betiltott Hizb-ut-Tahrir nevű nemzetközi pániszlamista szervezet alapította, a vezetői pedig igazából nem a futball magas szintű művelését tűzték célul, hanem a háttérszervezet erősítését, amelybe a sportklubon keresztól próbálta új tagokat beszervezni.

A sportot tehát azért találták meg, mert az eddig teljesen elszigetelt szervezet közelebb szeretett volna kerülni a lakossághoz, és főleg a fiatalokhoz. Gyerek és ificsapatot ugyan még nem hoztak létre, de van 220 tagjuk, ami a hatóságok szerint aggodalomra ad okot, ezért a lehető legkomolyabban veszik az Adil ügyét.

 
A kép illusztráció. Forrás: Flickr
 


Isten országában

A Hizb-ut-Tahrir – magyarul a Felszabadítás Pártja – 2003 óta szerepel a betiltott csoportok listáján, a helyik fiók egyik első számú törekvése pedig a saría, vagyis az iszlám vallásjog elismertetése és alkalmazása a németországi muszlimok körében.

Ez megegyezik a militáns szervezet nemzetközi törekvéseivel. Az 1953-ban egy palesztin politikus által alapította társaság feladata a világ muszlimjainak egyesítése lenne Isten országában, ahol csak a saría szerint élnek az emberek. A betiltás indoka azonban nem csak a német törvények felülírásának szándéka volt, az Izrael-gyűlölő Hizb-ut-Tahrirt antiszemita uszítása miatt sem tartották elfogadhatónak a hatóságok.

Az arab országokban sincs túl jó híre a társaságnak, amely államokban szintén tiltják a működését. Úgy tűnik azonban, futballegyesület formájában, legalábbis egy darabig, bárhol képesek létezni.

M. Dénes Tamás reggeli zenés sportösszefoglalójában többek között szó volt még a Juventus szardíniai vendégjátékáról, ahol a hazai közönség összecsattant a torinói csapat elefántcsontparti származású csatárával, valamint a riporter arra is kitért, hol tart az olasz belügyminiszter az orbáni úton.

A műsorrész hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Reggeli gyors/Sport
2019.április 5.. péntek 06.00
riporter: M. Dénes Tamás