„Klubrádió
Reggeli gyors

„Elég hülyének kell lenni ahhoz, hogy elkapjanak”

8/03/2019 11:25

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Tökéletesnek tűnt a tömeges vérdoppingolás Dr. Schmidt által kiépített rendszere, de addig jár a korsó a kútra … Az osztrák és észt doppingbotránynak vannak különösen érdekes szereplői is. Zenés sportösszefoglaló zenével.

2019. március 08. Reggeli gyors-részlet/M. Dénes Tamás sportösszefoglalója (2019.03.08.)
06:13
00:00
Az Omega Ébredés című számát hallják, mert a sport világa csak most ocsúdik fel minden idők, ha nem is legnagyobb, de biztosan egyik legnagyobb hatású doppingbotrányából. Két országban is igazi lavinát idézett elő az a skandalum, Ausztriában és meglepő módon Észtországban. Mindkét országban már három-három sportolóról derült ki a vérdoppinggal való visszaélés, és közülük van egy személy, akinek az esete különösen érdekes.

Képzelhetik, hogyan érezhették magukat ...

A fiatalembert Johannes Dürrnek hívják, 31 éves viszonylag sikeres sífutó, akinek volt egy világkupa negyedik helyezése is, mígnem 2014-ben Szocsiban, a téli olimpián az utolsó napon el nem kapták egy doppingellenőrzésen. Eltiltottak két évre, 2018-ig nem síelhetett. akkor azonban elhatározta, visszatér, mégpedig úgy, ahogy még soha senki.

Pénzgyűjtő crowdfunding projektet indított Visszaút címmel, amely révén bárki, személyesen is támogathatta doppingmentes visszatérését a világkupa legjobbjai közé. A projektről könyv és televíziós dokumentumfilmsorozat is készült. 40 ezer euró jött össze, az eredmények azonban nem jöttek, Dürr a legtöbbször a 40. hely környékén lézengett. Ezek után szinte sokkolóan hatott, hogy Dürrt a mostani doppingügy kirobbanásakor letartóztatták, mert az előtte elkapott sífutók ráterelték a gyanút, ő pedig bevallotta, 2014 óta egy pillanatra nem hagyta abba a doppingolást.Vagyis akkor sem, amikor pénzt gyűjtött pont a saját doppingmentes visszatérésének támogatásához.

 
Visszaút – Johannes Dürr, a
 doppingbotrányba keveredett osztrák síelő Forrás: Facebook
 

„Gyenge voltam, elvesztettem a harcot magammal szemben” – mondta Dürr. Képzelhetik, hogyan érezhette magát a német koszszolgalati televízió az ARD – filmet forgatnak a doppingellenes harc jegyében, és a főhősükről magáról is kiderül, hogy újra meg újra doppingolt.

Tökéletesen működött

Az Észtországban elkapott sportolók mint például a sehol sem jegyzett Algo Kärp, Karel Tammjärv vagy Andrus Veerpalu az edzőjükre, Matti Alaverre tettek terhelő vallomást, noha például Andrus Veerpalunál már évek óta felmerült a dopping gyanúja, ám mindig talált valami kapaszkodót, és rendre felmentették.

A doppingdoktor, az egészet szervező erfurti orvos, Mark Schmidt egy müncheni börtönben ül. Az összes említett sportoló az ő páciense volt, az általa is felépített rendszer pedig tökéletesen működött, a sportolókat képzett személyzet várta a vértranszfúziós eszközökkel, például autópálya melletti motelekben.

Egy kis sós víz, és kész

Ausztriában azóta két kerékpáros is feljelentette önmagát. a másik két elkapott sífutóversenyző, Max Hauke es Dominik Baldauf is beismerő vallomást tett, előbbi azt mondta, „elég hülyének kell lenni ahhoz, hogy vérdoppinggal elkapjanak, hiszen a versenyen elég egy kis sós vizet inni, és nincs az a doppingellenőr, aki felismerné, hogy csaltál.

Hauke es Baldauf egyébként tisztában van vele, hogy el fogjak őket tiltani, sőt akár felfüggesztett börtönbüntetést is kaphatnak, de azt mondják a sportért a jobb eredményért tettek mindent. A láthatóan összetört Max Hauke, amikor kiengedtek a fogdából, azonnal felment a hegyekbe sífutni. nekik ez az életük: ébredés sífutás, minden más csak utána, amíg csak el nem jön a várva várt siker.

M. Dénes Tamás reggeli zenés sportösszefoglalójában többek között szó volt még a labdarúgó Európa Liga eredményeiről, valamint Orbán Viktor, az utánpótlásnevelés és Jenei Imre kapcsolatáról is. A műsorrész hangfelvételét a poszt elején kattinthatja!

Reggeli gyors/Sport
2019.március 8. 06.00h
riporter: M. Dénes Tamás