„Klubrádió
Reggeli gyors

Az Antarktisz csak egy állomás

18/01/2019 12:51

| Szerző: Klubrádió

Az összezártság és a kemény körülmények próbára teszik a szívós sportembereket is. Ehhez képest egy kis fagyás nem is nagyon zavarja Rakonczay Gábort, aki nemrég tért haza a Déli-sarkról.

2024. április 23.
00:00
00:00

Már gyógyulnak a fagyási sérülései Rakonczay Gábornak, aki a szárazföld felől érte el csapatával a Déli-sarkot. A sportoló a 44 napig és 4 óráig tartó út során az arcán szerzett könnyebb sérüléseket, de -mint mondta- ezek felületi fagyások voltak, már alig látszanak. Ezeket akkor szerezte, amikor evés közben levette az arcmaszkot, miközben mínusz 28 fok volt és erős szembeszél fújt. Valamivel veszélyesebb, hogy az ujjai is elfagytak, azokkal még most sem érez sokat, de rendbe fog jönni.

 
Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot.
MTI
 

Az expedíció ideje alatt a legmelegebb napon mínusz 16 fokot mértek, a sátorban többnyire 0, esetleg pár plusz fok lehetett, ha éppen jól sütött a Nap, ami egyébként ott sosem megy le, csupán „megkerüli” a sátrat. Az élelmezésről annyit mondott Rakonczay Gábor, hogy energiaszeleteket, csokoládét, olajos magvakat, dehidratált ételeket vittek magukkal. Utóbbihoz havat olvasztottak így aztán meleg ételhez is jutottak.

Nem is az ellátás volt, amitől tartani lehetett, hanem az, hogy az ingerszegény környezetben mentálisan omlik össze a négy tagú csapat. Az összezártság, a kemény körülmények próbára teszik a legszívósabb sportembereket is. Hamarosan kielemzik a tapasztalatokat, beleértve, hogy mennyire volt hasznos a felszerelés, alapos a tervezés és készülnek az újabb útra. Az Antarktisz meghódításával Gábornak gyermekkori vágya teljesült, de ez csak egy állomás volt a következő 5-10 évre tervezett úton.

Az interjút a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. Riporterek: Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András. FOTÓK: MTI.