„Klubrádió
Megbeszéljük...

Csaba László: szó sincs lendületes növekedésről

6/03/2019 13:25

| Szerző: Klubrádió

A kormány mindenre költ pénzt, amire akar, stadionra, sportra, még béremelésre is. Ja, hogy lerohad az egészségügy, az oktatás? Honnan ez a szétszórható pénz?

2019. március 05. Megbeszéljük - részlet 19.03.06.
17:25
00:00

Azzal büszkélkedik Orbán Viktor rendszere, hogy itt a legalacsonyabb a személyi jövedelemadó. Azzal nem, hogy ezen kívül még van másik 63 adókulcs, amelyek már egyáltalán nem alacsonyak nemzetközi összehasonlításban, sőt az áfa 27 százalékos kulcsa világrekord. Gondolhatunk az üzemanyagok adójára is, amely szintén tetemes része az árnak. Az összesített adóteher tehát Magyarországon igencsak magas. Csaba László közgazdász, a CEU professzora ezzel magyarázza, hogy miből telik az Orbán-kormánynak a költekezésre. Amit csak lehet, elvon a közkasszába, majd az egészet újraosztja.

Érdemes még megjegyezni, hogy szigorították az adóellenőrzést, csak ebből tavaly 450 milliárd forint többletbevétel keletkezett.

Ezen kívül külső forrásokból is érkezik pénz. Minden 100 forintból 4 az Európai Unióból jön, 6 pedig azoktól a magyaroktól, akik külföldön dolgoznak.

Szó sincs hát gazdasági sikerről, lendületes növekedésről. A kormánynak nincs elképzelése arról, hogy mit kellene csinálni, csupán az a célja, hogy az idők végezetéig hatalmon maradjon, és hogy barátok kapják meg az állami pénzeket – mondja Csaba László.

A világ egészen más irányba halad. Például az oktatásra költ, akkor is, ha az némi túlképzéssel jár, hiszen az elhelyezkedéshez egyre magasabb képzettségre van szükség.

Mit tehetne a magyar ellenzék? A közgazdász professzor szerint legfontosabb az őszinte beszéd. Fel kell tárni a választók előtt, hogy hol tart az ország, mi a valós helyzet. Továbbá meg kell szüntetni a korrupciót, a nagy „elfolyásokat”. Kisebb, jobban ellenőrzött államra volna szükség, amely valóban a közjót szolgálja, az oktatásra, egészségügyre, környezetvédelemre koncentrál, és nem egy kis csoport érdekeit tartja szem előtt.

Bolgár György interjúját Csaba Lászlóval a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 168 óra.hu.