„Klubrádió
Reggeli gyors

Csaba László: óvatosan a számokkal

15/01/2019 12:37

| Szerző: Klubrádió

A pillanatnyi gazdasági mutatók többsége kétségtelenül jó, azonban a folyamatokat hosszabb távon érdemes elemezni és akkor már nem is olyan rózsás a helyzet. Magyarország egyre hátrább szorul.

2019. január 15. Csaba László közgazdász professzor a gazdaság állapotáról.
40:59
00:00

A rövid távú gazdasági sikerek nem mutatnak pontos képet egy ország állapotáról – figyelmeztet Csaba László közgazdász professzor, a CEU tanára. Igaz hogy a számok nem hazudnak, van gazdasági növekedés, többen dolgoznak, mint korábban, de például az államháztartási hiány megítélése már nem egyértelmű. Az Eurostat másképp számol, mint teszik azt itthon. Az európai metódust használva a hiány 80-81 százalék, vagyis annyi, mint a Bajnai-kormány idején volt.

Észtország, Lettország, Lengyelország, Szlovákia minden tekintetben megelőzi Magyarországot. Románia az egy főre jutó jövedelmet nézve 95 százalékon tart, tehát egyfajta helycsere történik, hiszen a 90-es években még Magyarország volt az éllovas. Az ilyen csere egyébként a világban elég ritka.

A polgárok elégedettségére jellemző, hogy milyen mértékű az elvándorlás. Félmillióra teszik a külföldön dolgozók számát. Csaba László szerint nem is a mennyiséggel van igazán baj, hanem azzal, hogy általában a legképzettebbek, legkreatívabbak mennek el.

A CEU-ról szólva elmondta, hogy új hallgatókat már csak Bécsbe vehetnek föl, de ez nem azt jelenti, hogy Budapesten ne maradna semmi. A doktori programok jelentős része itt folytatódik, néhány szemeszterre az osztrák fővárosból visszajönnek majd hallgatók. Egyébként pedig a két telephely előny is lehet az egyetem, illetve a hallgatók számára, akik így többféle környezetet ismernek meg és az elhelyezkedési esélyeik is jobbak lesznek.

A műsort a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. A műsorvezető Dési János. FOTÓ: Pixabay.