„Klubrádió
Esti gyors

A volt elnök sem hisz a statisztikának

23/01/2019 11:55

| Szerző: Klubrádió

Nem jó módszerrel mérte fel a KSH, hogy mennyi az átlagkereset Magyarországon, így magasabb számot közölt, mint a makrogazdasági adatok alapján becsülhető összeg.

2019. január 23. Mellár Tamás az átlagbérről
05:56
00:00

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint novemberben 355.100 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon. Ezt a számot nem csak az átlagember fogadja kétkedve, hanem a hivatal korábbi vezetője, Mellár Tamás független képviselő is. Az Esti Gyorsban el is mondta, hogy miért.

A felmérést egy bizonyos mintavételi eljárás szerint végezték, ami elavult, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a KSH idén egy másik rendszerre tér át. Csak teljes munkaidőben foglalkoztatottak bérét vették figyelembe, miközben sok ember dolgozik részmunkaidőben, vagy más módon. A másik probléma, hogy átlagjövedelmet számoltak, amit a magas keresetűek számai fölfelé húznak.

Mellár Tamás szerint a valóságos szám 300 ezer alatt van. Ez a makrogazdasági adatokból visszaszámolva becsülhető meg. Ami pedig a reálbér növekedését illeti, a publikált adatnak körülbelül a harmada igaz – mondta mellár Tamás.

Kárpáti Iván interjúját a felső „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.