„Klubrádió
Reggeli gyors

Nemzetállami álmok helyett nyitottság kellene

2/01/2019 16:53

| Szerző: Klubrádió

Társadalmi szintű elbutítás folyik az országban, a gyűlölet helyett együttműködésre lenne szükség, mert a világgazdasági válság utáni fellendülés lassan véget ér.

2019. január 02. Inotai András
00:00
00:00

A politikusok nem látják, hogy mi lenne a megoldás a gazdasági, környezeti kihívásokra, a technológiai váltásra – mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Intézetének volt Igazgatója a Reggeli Gyorsban. Szerinte nyitottságra, szolidaritásra, kooperációra lenne szükség, főleg egy olyan kis országban, mint Magyarország. A világ termeléséből 0.12 százalék a részesedésünk, a termékek 80 százalékát exportáljuk, igazodni kellene tehát a nemzetközi trendekhez.

Inotai András úgy véli, a gazdasági válság utáni fellendülés üteme lassulni fog, még az Egyesült Államok sem engedheti meg magának, hogy bezárkózzék, nem még Magyarország. A nemzetállami álmok helyett együttműködésre kellene törekedni.

A gazdasági kihívásokra egyetlen jó válasz létezik, a szellemi tőke erősítése. Ezzel szemben itt a társadalom tudatos elbutítása folyik, az ország rendkívül rossz mentális állapotban van és öregszik. A fiatalok elvándorlása nem csak azért tragikus, mert problémát okoz a munkaerőpiacon, hanem azért is, mert a társadalom elveszíti rugalmasságát, alkalmazkodási képességét.

Inotai Andrást a Reggeli Gyorsban kérdezte Pikó András. Az interjút a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: 168 óra, Merész Márton.