„Klubrádió
Fülbevaló

Gyönyörű sport, de nem veszélytelen

5/02/2019 15:54

| Szerző: Klubrádió

Aki nem tud legalább harminc guggolást megcsinálni, ne sízzen. A szezonra már szeptembertől érdemes rákészülni. Tanácsok a téli sportok kedvelőinek.

2019. február 05. Fülbevaló - részlet 19.02.05. Knoll Zsolt
09:37
00:00

Talán még nem késő, bár igazából szeptember tájékán kellene elkezdeni a síszezonra való felkészülést – mondta el dr. Knoll Zsolt ortopéd szakorvos a Fülbevaló című műsorban. Tapasztalatai szerint nem is a pályán történik a legtöbb baleset, hanem akkor, amikor kiszállnak a síliftből. Knoll Zsolt azt javasolja, hogy lehetőleg a lift szélén helyezkedjenek el a sportolni vágyók, onnan ugyanis könnyebb rögtön félrecsúszni.

A legnagyobb veszély a térdet fenyegeti, könnyen megcsavarodhat kisebb erőhatásra is, amitől a síkötés még nem old ki. A bukósisak elengedhetetlen része a felszerelésnek, gyermekeknek pedig gerincvédő is ajánlott.

Fontos a síetikett betartása. Megállni, pihenni csak a pálya szélén szabad, siklás közben pedig érdemes oldalra, sőt hátra is figyelni, különösen a snowboardosok miatt, akik egész másképp haladnak, kanyarodnak, mint a síző.

A doktor külön felhívta a figyelmet a carving sí veszélyeire, azzal meghatározott ívben lehet kanyarodni, amelyből csak megfelelő gyakorlat után lehet kijönni.

További tanácsokat a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathat meg. A riporter Kovács M. Veronika. FOTÓ: Pixabay.