„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Ködlámpa, foci, szex

30/01/2019 14:43

| Szerző: Klubrádió

Ijesztő szóbeszéd járja a sofőrök között a ködlámpahasználat új szabályozásáról. A Klubrádióban Pető Attila, alias Kreszprofesszor próbált rendet vágni a pletykák sűrűjében.

2018. november 14. Élőben a városból - részlet (2018.11.14.)
05:13
00:00
A KRESZ olyan, mint a foci vagy a szex – mindenki ért hozzá. Ennek legutóbbi példája a ködlámpahasználat szabályozásáról folytatott közbeszéd, amiben egymásnak bőven ellentmondó információk kavarognak – pedig nem olyan bonyolult az igazság. Többek közt erről beszélt a Klubrádióban Pető Attila közlekedési szakértő, a KRESZ Klub nevű tanácsadó honlap gazdája.

A téma apropója egy nemrég elterjedt a hír – többféle variációban is –, miszerint, ha valaki ködmentes időben használja a ködlámpáját, akkor 30 ezer forintra büntethetik a rendőrök.

A Kreszprofesszor becenéven is futó szakértő az Élőben a városból című műsorban bevezetésként elmondta, az autókon elől lévő ködlámpa hivatalos elnevezése ködfényszóró, a kocsi farán pedig hátsó helyzetjelző ködlámpa – ebből lehet egy és kettő is.

A KRESZ 44. paragrafusának 4. pontja alapján a nevezett világítótesteket akkor lehet használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. Mindez a KRESZ Klub gazdája szerint azt jelenti, hogy nem csak ködben, de sűrű hóesésben, vagy esőben is bekapcsolhatók a ködlámpák.

Mivel azonban a mostani rendelkezés gumiszabálynak mondható – mert az indokoltság megítélését a sofőrre bízza, meg a rendőrre – az autóvezetőknek érdemes néhány jó tanácsot megjegyezniük. A szakértő szerint, ha valaki az adott úton megengedett legnagyobb sebességgel tud haladni – városban 50, azon kívül 90, autópályán 130 km/h – akkor ne használjon ködlámpát, mert a látási viszonyok akkor nem indokolják. Ellenkező esetben indokolt lehet a plusz fény.

A szakértő megjegyezte, úgy véli, húsz évvel ezelőtt sokkal jobb, pontosabb volt a szabályozás, a KRESZ ugyanis akkor azt mondta, ködlámpát akkor lehet használni, ha a sofőr csak igen lassan tud haladni járművével – ez alapesetben 20 km/h-t, autópályán ennek háromszorosát jelentette.

Pető Attila szerint a rendőr tehát akkor büntethet, ha valaki például városban ötvennel, teljes ködlámpás kivilágítással halad, különben nem.

Hozzátette még, nem tudja, a 30 ezres büntetési tételről szóló szóbeszéd honnan jön, mert a KRESZ külön a lámpahasználat kapcsán nem foglalkozik ezzel, bár van egy általános megfogalmazás a közlekedés megzavarásáról, amiért helyszíni bírságként 15 ezret, eljárás esetén 30-at kell fizetni.

Pető Attila az Élőben a városból november 14-ei, szerdai adásában nyilatkozott. A riporter Fábián László volt. A ködlámpákról szóló beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!