„Klubrádió
Esti gyors

Németország létérdeke, hogy évente negyedmillió külföldit fogadjon be

27/02/2019 07:41

| Szerző: Klubrádió

Nem tudná megtartani a világgazdaságban betöltött szerepét Németország, ha a nem fogadna be évente 250 ezer bevándorlót – állapította meg a Bertelsmann Stiftung.

2019. február 26. Esti Gyors - Zentai Péter (2019.02.26.)
06:58
00:00
Németországnak hosszú évtizedeken keresztül negyedmillió külföldit kell befogadnia minden évben, máskülönben nem lesz képes a világgazdaság egyik motorja maradni – nyilatkozta a Bertelsmann Stiftung kutatásvezetője, Matthias Mayer Zentai Péternek a Klubrádió műsorvezetőjének. Az Esti Gyorsban elmondta a külpolitikai újságíró, Németországnak létérdeke, hogy 2060-ig évente 250 ezer külföldit fogadjon be, különben nem tudja fenntartani a jelenlegi gazdasági fejlettségi szintet.

 
Forrás: Flickr.com
 

Németországban az uniós tagállamokból vagy egy harmadik államból az egyetemi végzettséggel rendelkezőket azonnal beengedik. Akinek azonban alacsonyabb a képzettsége, csak akkor juthat letelepedési engedélyhez, ha érvényes elhelyezkedési ajánlatot tud felmutatni németországi munkaadótól. A bevándorlók (újak és régiek) integrációs problémái és az ezáltal korábban erősebben jelentkező aggodalmak a széles közvéleményben, látványosan enyhülnek. A jövő évtizedben ez a trend folytatódik majd – ezt prognosztizálja a Bertelsmann Stiftung. (A Matthias Mayer-rel készült teljes interjú az Alapblog-on jelent meg.)

Esti Gyors 
2019. február 26. 
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 


Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.