„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: Európa kapott egy kis haladékot

28/05/2019 18:05

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Az EP-választáson egyértelművé vált, hogy a liberalizmus egy élő erő, hiába temették, főleg Kelet-Európában. A szélsőjobb áttörése pedig elmaradt.

2019. május 28. Megbeszéljük - részlet 19.05.28. Tamás Gáspás Miklós
14:00
00:00

Elég borúsan értékelte az európai parlamenti választások eredményét Tamás Gáspár Miklós filozófus, de beszélt a pozitív oldalról is. Mindenképpen jó jel, hogy a fasisztoid szélsőjobboldal nagy áttörése nem következett be. Erősödtek ugyan ezek a pártok, de azt az arányt, amelytől sokan féltek, nem tudták elérni.

A másik tendencia, hogy a közvéleménynek az a része, amely szeretné megtartani és fejleszteni Európát, elfordult a radikális baloldaltól, a szociáldemokratáktól és a liberálisokat helyezték előtérbe. Tamás Gáspár Miklós véleménye szerint a zöldek is polgári liberális pártok. A liberalizmust -főleg Kelet-Európában- már temették. Nem csupán Orbán Viktor, de számos politológus is, mondván, hogy Orbánt csak jobbról lehet megszorítani, illetve legyőzni. Hát most bebizonyosodott, hogy a liberalizmus egy élő, eleven erő, amelyben benne van a klímakérdés, benne vannak az emberi jogok, és a szélsőjobbal szembeni erős éberség.

A filozófus azonban nem liberális, jobban örült volna a baloldal előretörésének. Azt, hogy ez nem történt meg, a baloldal hibájának, hűtlenségének, időnként árulásának tudja be, például a brit munkáspárti vezetők esetében. Átrendeződés történt tehát a baloldal saját hibájából, a szavazóik egy része jobbra tolódott.

Tamás Gáspár Miklós szerint a baloldalnak ki kell tartania az internacionalizmus mellett, amikor nem ezt tette, mindig baj lett belőle. A másik alapvető dolog, hogy bármennyi hibája is van az Európai Uniónak, egy EU-ellenes baloldal abszurdum, elképzelhetetlen.

Bolgár György interjúját a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg.