„Klubrádió
Megbeszéljük...

TGM: növekvő szabadság, csökkenő hatalom

9/01/2019 17:27

| Szerző: Klubrádió

El kellene indulni az osztály nélküli társadalom felé. A képviseleti demokrácia világszerte válságban van. Az új eszmék képviselői eleinte mindig kevesen vannak. Néhány gondolat Tamás Gáspár Miklóstól, aki Bolgár Györgynek adott interjút.

2019. január 09. Tamás Gáspár Miklós egy tüntetésen
14:27
00:00

Mi lenne a teendő? Ezzel a címmel jelent meg Tamás Gáspár Miklósnak egy hosszabb cikke, amelyből már azt lehetett kiolvasni, hogy az egész kapitalizmusból keres kiutat. Megbeszéljük című műsorunkban a filozófus hangsúlyozta, hogy egy csoporthoz kívánt szólni, amely -Kelet-Európában utolsóként- itt is kialakulóban van, nevezetesen a baloldali fiatalokhoz. Fő üzenete az volt, hogy a fiatalok ne kapcsolódjanak be a hatalmi törekvésekbe, tartsák meg a távolabbi céljaikat.

TGM fordulópontnak tartja a mostani tiltakozásokat. A dolgozók jogait folyamatos támadások érik és már a szakszervezetek négy pontjából is látszik, hogy igyekeznek visszaállítani ezeket a jogokat. A filozófus szimpatikusnak tartja az ellenzéki egységet, megjegyezte, hogy erős antikapitalista elemeket is fel lehetett fedezni, amelyek azokban még eklektikusak.

A távolabbi célokról azt mondta, el kell indulni az osztály nélküli társadalom felé. Úgy gondolja, hogy a képviseleti demokrácia világszerte válságban van, de helyette nem elnyomó hatalomra van szükség, hanem közvetlen demokráciára. Ehhez például minél több helyi népszavazást kellene tartani és természetesen nagyobb társadalmi aktivitásra lenne szükség.

Tamás Gáspár Miklós szerint el kellene indulni azon az úton, amely csökkenti a hatalom önsúlyát úgy, hogy azt szétszórja a polgárok között.

Bolgár György interjúját a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: