„Klubrádió

TGM: rettenetes rezsimmel van dolgunk

14/12/2018 11:52

| Szerző: Klubrádió

„Gondolkodást és ellenállást” - így foglalta össze a napokban zajló tiltakozó akciók lényegét és tanulságát Tamás Gáspár Miklós, a csütörtöki tüntetés egyik szónoka a Reggeli Gyorsban.

2018. december 14. Tamás Gáspár Miklós a tüntetésről
00:00
00:00

A filozófus belpotilikai fordulópontnak tartja a tüntetés-sorozatot, amelyre a kormánynak is figyelnie kell, hiszen a közvélemény egyre rosszabbul tűri az önkényeskedést, az agresszivitást. Rettenetes rezsimmel van dolgunk – tette hozzá.

„Beérett a gyűlölet vetése” - mondta Tamás Gáspár Miklós, utalva Orbán Viktor politikájára és egyben a csütörtök éjszakai, Kossuth téri összecsapásra. A néhány száz diák által kezdeményezett demonstráció karaktere órák alatt megváltozott, elhalkult a „Diák munkás szolidaritás” jelmondat, az irányítást focidrukkerek és jobbikosok vették át és az erőszakoskodók partnerre találtak a rendőrségben.

TGM ezért arra hívta föl a figyelmet, hogy -bár a düh és a felháborodás jogos- gondolkodniuk kellene azoknak, akik egy tüntetést elindítanak és kontrollálniuk kellene a megmozdulást. A mostani demonstrációk laza, spontán szerveződések. Arra a felvetésre, hogy a szakszervezetek januárra szerveznek tiltakozó akciókat, sőt általános sztrájkot, azt válaszolta: már most is késő lenne.

Tamás Gáspár Miklóst a Reggeli Gyorsban kérdezte Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András, az interjút a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. Címpalfotó: MTI, Balogh Zoltán