„Klubrádió
Reggeli gyors

Benyújtják a számlát a Tiborcz-féle közbeszerzések miatt

22/05/2019 12:26

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság folyamatosan kifogásolja a magyar közbeszerzési gyakorlatot és szabályokat, ezért állandó harcban áll a kormánnyal. Most több program miatt akár ezermilliárd forintos büntetést is kaphat a magyar állam – mondta Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője.

2019. május 22. Reggeli gyors / részlet, Jávor Benedek (19.05.22.)
05:41
00:00
A 24.hu értesülései szerint az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba a magyarországi közbeszerzések miatt, mert az egymást követő vizsgálatok ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projekteknél sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így a fejlesztési összegekhez hozzáférők zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát.

Az EU-s pénzek felhasználása miatt évek óta folyamatos a harc a kormány és az Európai Bizottság között – mondta a Reggeli gyorsban Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. Emlékeztetett arra, hogy tavaly jelezte, a területfejlesztési operatív program (TOP) kifizetési rendszere miatt komoly küzdelem indult, mert a bizottság nem tartotta elfogadhatónak a kormány pénzosztó rendszerét.

Amiről most lehet olvasni, az a TOP-ügyekben kiszabott tíz százalékos „átalánybüntetés”, ez 400 milliárd forint megvonást, illetve visszafizetést jelentene a magyar állam számára. Az EP-képviselő szerint egy ekkora összegbe a kormány beletörődne. Felhívta azonban a figyelmet, hogy más operatív programok miatt tart még az egyeztetés, több esetnél akár 25 százalékos is lehet a büntetés, és ha ezek nem zárulnak a kormány szempontjából sikerrel, akkor elképzelhető, hogy az 1000 milliárdot is elérheti az említett forrásmegvonás.

A 2014-20 közötti időszak uniós pénzeiről van szó, és ahogy az eggyel korábbi költségvetési ciklusban, vannak olyan programok, amelyeknél a kormány kénytelen volt elfogadni a „korrekciót”. Még Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter idején gyorsított tempóban lehívták a pénzeket, megkötötték a szerződéseket, így ezeket korrigálni már nincs lehetőség, elkövették a hibákat – hangsúlyozta Jávor Benedek.

A politikus szerint a kormány most annyit tehet, hogy az uniós keretnél több pénzre pályázik, számítva arra, hogy több projektet visszadob az unió. Abban az esetben pedig, ha az EU utólag nem fogad el egy magyar számlát, akkor az ahhoz kapcsolódó projektet az állami költségvetésből kell finanszírozni. Így történt ez az Elios-ügyben is, a 13 milliárdot, amit Tiborcz István „zsebre tett”, a magyar adófizetőknek kell állniuk – idézte fel.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 22., 7.25
Műsorvezető: Pikó András