„Klubrádió
Reggeli gyors

Mészáros Lőrinc építő- és pénzszerző kedve határtalan

19/02/2019 11:08

| Szerző: Klubrádió

Talán nincs is olyan közpénzből finanszírozott beruházás, amely menet közben ne drágulna meg. Ezt másképp nemigen lehet magyarázni, mint hogy több pénzből többet lehet zsebre tenni.

2019. február 19. Reggeli gyors - részlet 19.02.19. Csikász Brigitta
07:22
00:00

Nincs elég jégidő – ezzel indokolta az Újpesti Torna Egylet, hogy újabb jégcsarnokra lenne szükségük. S lőn, épül új jég- és curling csarnok. Építi Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Építőipari Zrt.

Az Átlátszó munkatársa, Csikász Brigitta tárta föl a részleteket, mert csarnokra eredetileg 2,1 milliárd forintot szántak, most 4,6 milliárdnál tartanak. Az újságíró szerint nem lehet a drágulásra más magyarázat, mint az, hogy igyekeznek a beruházásból minél több pénzt kiszedni. A technika - úgy tűnik - bevált, hasonlóan drágult meg például a zalaegerszegi uszoda is, amelyet ugyanez a cég épített.

 
Forrás: Flickr.com
 

Arról semmit sem lehet tudni, ezeknek a rejtélyes drágulásoknak van-e valamilyen következményük, Csikász Brigitta még nem találkozott olyan esettel, hogy valakit is felelősségre vontak volna. Az sem világos, hogy a különbözetet ki fizeti, minden bizonnyal tao-pénzek mehetnek el erre is. Azt sem könnyű meghatározni, hogy egy-egy beruházásnak mennyi lehet a valós, mondjuk úgy piaci értéke, mert az nagyon sok tényezőtől függ, de a szakértők azért a nagyságrendeket meg tudják mondani.

Az pedig még nehezebb kérdés, hogy valóban szükség van-e ezekre a létesítményekre. Lehetne például kórházakat felújítani, vagy iskolákat építeni, amelyek valóban fontos és megtérülő beruházások lennének.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt fotó: Pixabay.