„Klubrádió
Reggeli gyors

Mészáros Lőrincék taroltak a közbeszerzéseken

18/01/2019 11:34

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Lőrinc a közbeszerzések királya. Az ő és családja tulajdonában lévő cégek nettó 265 milliárd forintot kaptak tavaly. Ám nem lesz ez mindig így, ugyanis fogy az uniós pénz.

2019. január 18. Erdélyi Katalin a közbeszerzésekről
09:38
00:00

Mészáros Lőrinc és családja tarolt a tavalyi közbeszerzéseknél, nettó 265 milliárd forint értékben nyertek tendert a cégeik. Ezek 93 százaléka uniós támogatásból származó pénz. A második helyen Szíjj László végzett, az ő érdekeltségei 259,5 milliárdhoz jutottak, Varga Károlynak, kettejük üzlettársának 116,8 milliárddal kellett beérnie. Az adatokat az Átlátszó.hu közölte, melynek egyik munkatársa, Erdélyi Katalin a Reggeli Gyorsban mondott el további részleteket.

Enyhén szólva is ellentmondásos, hogy miközben Orbán Viktor tele szájjal becsmérli Brüsszelt, az uniós pénzek szinte számolatlanul özönlenek a barátjához. Persze az országon belüli elosztásról nem az EU-ban döntenek, ez a magyar kormány lehetősége. Az anomáliákra csak ritkán derül fény, mint például legutóbb Székesfehérváron, ahol Mészáros gyermekeinek cége kapott volna egy 18 milliárdos kórházépítési megbízást, de ezt az összeget még a helyi polgármester is sokallta.

Ezekre a „csókos” vállalkozásokra az a jellemző, hogy bevételük túlnyomó része közbeszerzésből származik, sokszor egymásnak adnak megbízásokat, vagyis a szabad piacon percek alatt csődbe mennének. Jól jelzi ezt, hogy ha valaki kikerül a pixisből, el is tűnik.

Láthatóan nem fog ilyen jól menni Mészáros Lőrincéknek a jövőben. Tavaly már ketten együtt kevesebb pénzhez jutottak, mint tavalyelőtt Szíjj László egyedül. Az uniós támogatások jó részét Magyarország már lehívta, vagyis egyre kevesebb lesz, ráadásul az Európai Parlament épp most döntött úgy, hogy a támogatásoknál figyelembe veszik a jogállamiság állapotát az adott országban.

Az interjút a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert és Pikó András. FOTÓ: 168 óra.hu.