„Klubrádió
Esti gyors

Szegény, jó Mészáros Lőrinc, neked sem lesz egyszerű

13/05/2019 18:06

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Pénztáros Lőrinc arról győzködi a potenciális pácienseket, hogy fizessenek be egy érzékelhető összeget a Lőrinc-féle egészségbiztosítóba, és akkor máris kisebb lesz a sor. Aztán rövidesen jelentheti kalácsadó kedves gazdájának, hogy újabb kisebb összeg biztonságos elhelyezéséről lehet gondoskodni. Más lesz, mint az állami rendelőintézet, ahol a minape egy fickó jó hangosan, hogy a vizelettel sorban állók is hallják, azt üvöltötte, márpedig őt egy idegenből jött orvos nem fogja megvizsgálni. Kikéri magának. Ha kell, hónapokat vár egy másik, fajmagyar doktorra, mert ő az elveiért szenvedni is képes.

A kis vezető nemrégiben landolt Washingtonban, miközben itthon szorgalmas embere, Pénztáros Lőrinc rakja élére a forintokat. A hírek szerint most arra bazíroz, hogy az állami magyar egészségügy meglehetősen, hmm, gyatra, egy barátom éppen most kapott a kardiológiára szeptember végére időpontot – de szóltak neki, hogy azért ebbe még ne nagyon élje bele magát.

Lőrinc gazda állítólag a nemzeti közműszolgáltatón, bármi is legyen ez, keresztül győzködi a potenciális pácienseket, hogy fizessenek be egy érzékelhető összeget a Lőrinc-féle egészségbiztosítóba, és akkor máris kisebb lesz a sor.

S miután akinek kedves az élete, az már régen elgondolkozott ezen, hogy biztosan jó-e neki mindig az, amit a társadalombiztosítás ad neki, Pénztáros Lőrinc rövidesen jelentheti kenyér – bár van az már kalács is – adó gazdájának, hogy újabb kisebb összeg biztonságos elhelyezéséről lehet gondoskodni, kedves gazdám.

Minél hosszabb a sor, minél kevesebb az orvos, minél gyakrabban tör ki botrány az ügyeletes kórházaknál, annál jobban megy a bolt.

Jó, nem akkora üzlet ez, mint egy atomreaktor, de tudjuk, Pénztáros Lőrinc csak úgy lehet kétszer gazdagabb, mint a Brit Birodalom feje, ha az aprópénzért is lehajol.

Kleine fische, gute fische. És különben is a nagy hal, megeszi a kicsit.

Főleg, ha ez a nagy hal, már inkább kis gömböc.

Szegény, jó Mészáros Lőrinc, még nem is sejti közben, milyen nehéz dologba vágta kicsiny fejszéjét.

A minap a még állami rendelőintézet betegirányító pultjánál egy fiatal, zakós fickó közölte, hogy ő nem hajlandó szemészhez a külföldi orvoshoz menni.

Találkozott már vele, volt valami probléma? – érdeklődött meglehetősen empatikus, sokat tapasztalt betegirányító.

Mire a fickó jó hangosan, hogy a vizelettel sorban állók is hallják, kijelentette, hogy márpedig őt egy idegen nem fogja megvizsgálni. Kikéri magának.

A betegirányító ijedten nyomogatta a gombokat a számítógépén, majd odajutott, hogy a másik doktornál – akinek gondolom azért addig be kell szereznie egy fajmagyarsági igazolást – négy hónapot kell várni, míg a másiknál sokkal hamarabb megvizsgálnák.

Mire a pasas bölömbika hangját kieresztve közölte, hogy nem értette, hogy őt egy idegen nem ... ? És ha várni kell, akkor ő inkább vár. És egy vértanú arckifejezésével közölte, hogy ő az elveiért szenvedni is képes.

Szóval, Mészáros Lőrinc, neked sem lesz egyszerű.

Esti gyors/Dési János jegyzete
2019. május 13., hétfői 18.00