„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az anyabizniszt nem lehet megmagyarázni

5/03/2019 06:26

| Szerző: Klubrádió

Törvénytelen pénzt kérni a kórházakban a beteg gyermekük mellett matracon éjszakázó szülőktől. Nem lehet tehát vita tárgya a joguk ahhoz, hogy ingyen bent aludjanak az intézményben – mondta a Klubrádióban Rozsos Erzsébet ápolásetikus, aki érvelésében több hazai és nemzetközi előírást is felhozott.

2019. március 04. Megbeszéljük-részlet/Ágyat az anyukáknak (2019.03.04.)
09:11
00:00
Szembe megy a nemzetközi egyezményekkel és a magyar jogszabályokkal is, ha egy kórház pénzt kér azért, hogy a szülők az intézményben ápolt gyermekük közelében aludhassanak egy matracon – mondta a Megbeszéljükben Rozsos Erzsébet ápolásetikus.

A szakember két nappal azt követően beszélt a Klubrádió műsorában, hogy szülők szombaton flashmobot szerveztek a budapesti Heim Pál Gyermekkórház elé a nem használt adományágyak miatt. Az „Ágyat az anyukáknak” civil akció keretében a fővárosi intézmény és a Debreceni Gyermekklinika is húsz-húsz alkalmatosságot kapott azért, hogy a kórházakban gyermekük mellett maradó szülőknek ne a földön kelljen aludniuk. A mozgalmat elindító Orosvári Zsolt szerint azonban a Heim Pál kórház informálisan azt közölte vele, hogy a kempingágyak nem higiénikusak. A civil aktivista Facebook-oldalán pedig néhány érintett szülő azt állította, hogy a budapesti kórházban egy alvásra alkalmatlan szivacsért 4500 forintot kértek tőlük éjszakánként.

Rozsos Erzsébet szerint több egyezmény és a magyar törvények is kizárják, hogy a beteg gyermekük közelében maradó szülőket anyagi ellenszolgáltatásra kötelezzék. Az egyik sarkalatos dokumentum a gyermekek jogairól szóló 1989-es, New Yorkban kihirdetett ENSZ-megállapodás, amit két év múlva Magyarország is ratifikált, vagyis ettől az időponttól a vonatkozó hazai jogszabályokat is ehhez kellett igazítani. A családjogi törvény szerint a gyermeket a szülőjétől csak a legszükségesebb esetben lehet elszakítani, márpedig egy betegség nem ilyen ok.

 
Forrás: Facebook
 


A mostani ügyet tekintve különösen fontos az ottawai deklaráció, illetve a charta a kórházban ápolt gyermekről című dokumentum. Az ezekben szereplő elvek alapján, amelyeket Magyarország is elfogad, ösztönözni és támogatni kell, hogy a szülő a kórházban együtt lehessen beteg gyermekével, és ingyen – tette hozzá.

Rozsos Erzsébet szerint tehát a szülők ezen joga nem lehet vita tárgya, a nemzetközi egyezmények és a magyar jogszabályok is teljesen egyértelműek abban, hogy az anya vagy az apa bent lehet a kórházban ápolt gyermeke mellett, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Ezért egyáltalán nem törvényes, ha egy kórház pénzt kér a fekvőhelyért. A szakember szerint az, hogy egy intézmény az „anyabizniszét” hogyan bonyolítja, tartozzon az ügyészségre. Ilyen esetben fel kell jelenteni a kórházat – hangsúlyozta.

Tiltakozás a Heim Pál Gyermekkórház előtt:

Azt ugyan megteheti egy egészségügyi intézmény, hogy pluszszolgáltatásokat nyújtó VIP-szobákat tart fenn, és ezt pénzért felajánlja, a hozzátartozóknak, de azt már nem, hogy üzletet csinál a szülők kórházi tartózkodásából. A két dolgot nem lehet összekeverni. Nem megmagyarázható, ha egy szülő a rákos gyermeke mellett akar lenni, de ezt azért nem teheti, mert nem tudja kifizetni a kórházi tartózkodása költségeit – szemléltette a problémát Rozsos Erzsébet. Arra egyszerűen nem lehet mit mondani, ha egy intézmény 4500 forintot kér az anyától, akik a kórházban ápolt gyermeke mellett szeretne aludni egy szivacson – mondta. Egyúttal azt is megjegyezte, ha az intézmény helyhiányra hivatkozva utasítja el a szülőt, akkor is jogszabályt szeg.

Az ápolásetikus úgy véli, teljesen törvénytelen a mostani zavaros – félig az ingyenes állami, félig a fizetős magánszolgáltatások jegyeit mutató – gyakorlat. Ahány kórházi gyerekosztály, annyiféle tarifa, és mindegyik másért kér pénzt – tette hozzá.

Megbeszéljük
2019. március 4., hétfő, 16.00h
műsorvezető: Pikó András