„Klubrádió
Szerepvállalás

KisPeti műtétje miatt jött haza

4/03/2019 12:15

| Szerző: Klubrádió

Ritka, nehezen gyógyítható betegségben szenvedő embereknek, főleg gyerekeknek segít egy magyar alapítvány, és nem csak a szükséges operációk megszervezésben.

2019. március 02. Szerepvállalás (2019. március 2., szombat 18:00)
22:23
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori
KisPeti egy karral született, tavaly januárban pedig, 3 és fél éves korában csigolyafejlődési rendellenesség miatt operálták. A beavatkozás sikerét nagyban segítette egy olyan alapítvány, amelyet elsősorban beteg gyerekek segítésére hoztak létre. KisPeti történetét a Szerepvállalás mutatta be a Klubrádió hallgatóinak.

Januárban elkészült és megjelent az ország első Scoli-magazinja. A Vertebra Alapítvány gondozásában megjelent kiadványt a gerincferdülésük miatt fűzőt viselő vagy gerincműtét előtt álló páciensek (elsősorban gyerekek) támogatása céljából hívták életre. A magazint értékálló, tartalmas cikkekkel, interjúkkal és szakmai anyagokkal igyekeztek megtölteni az alkotók.

 
 
Forrás: Pexels.com
 

Vendégünk Schuster Barbara pszichopedagógus, a Vertebra Alapítvány koordinátora, valamint Vámosi Péterné Kati édesanya volt, aki kisfia, KisPeti történetét meséli el. KisPeti egy karral született, tavaly januárban pedig, 3 és fél éves korában csigolyafejlődési rendellenesség miatt operálták. Történetét megosztották a Szerepvállalás hallgatóival is.

Rendkívül összetett, több órás műtétet kellett elvégezni a kisfiún, egy egészt orvoscsoport dolgozott azon, hogy sikeres legyen a beavatkozás. A főszerep egy pécsi és egy debreceni professzoré volt, utóbbi külföldön praktizál, de a legsúlyosabb betegek számára szükséges operációk elvégzésére hazatér. A család nagyon félt a műtéttől, még úgy is, hogy tudták, utána jobb lesz a gyerek állapota. Természetesen KisPetit folyamatosan igyekeztek lelkileg is felkészíteni az operációra, és – egy hároméves gyerek számára megfelelő módon – mindent elmondtak neki arról, miért kell bemennie a kórházba.

A kisfiú az operáció előtt nehezen járt, és csak féloldalasan tudta tartani a fejét, ezen próbáltak segíteni az orvosok.

A műtét utáni két hét nagyon nehéz volt, KisPeti nehezen tartotta meg magát, járás közben fogni kellett a kezét, mert meg-megingott. Utána azonban napról napra javult az állapota, a műtétet követő második hónapra pedig egyértelművé vált a műtét értelme: a gyerek törzse, fejtartása egyenesebbé vált és a járása is nagyon sokat javult. Májusban azonban így is újabb műtét vár Kispetire.

A gyermek édesanyja, elmondta, az alapítvány közreműködése nem csak a szervezési feladatok elvégzése miatt fontos, hatalmas segítség érezték azt is, hogy folyamatos lelki támaszként is számíthattak Barbarára, a Vertebra munkatársára, aki végig ott állt mellettük.

Címlapkép: Flickr.com

Szerepvállalás
2019. március 2., szombat 18.00h
műsorvezető: Bíró Bori