„Klubrádió
Reggeli gyors

Csak gyűlik-gyűlik az adósság a kórházaknál

20/02/2019 08:54

| Szerző: Klubrádió

Évek óta tudható, hogy nem működik a kórházak finanszírozása, hiába az utólagos adósságrendezés, a rendszer alapjaiban hibás. Ki jár rosszul? Természetesen a beteg.

2019. február 20. Reggeli gyors - részlet 19.02.20. Rásky László
06:22
00:00

Nincs megállás, állandóan újratermelődik a kórházak adóssága. Ez évente 50-60 milliárd forintra rúg, amelyből a kormány az év végén 40 milliárd körüli összeget „rendez”. Az intézmények ilyenkor tudják kifizetni a beszállítókat.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László világította meg a Reggeli gyorsban, hogy mi is ezzel a fő probléma. Az adósságállomány 2014-2015-ben volt a legmagasabb. A beszállítók egy ideig tűrtek és nem számítottak föl késedelmi kamatot, de egy ideje már nem engedhetik meg maguknak ezt a gesztust. Azaz: a kórházakkal kifizettetik a kamatot, sőt a behajtási költséget is. Ami szintén a hibás finanszírozási politika következménye, az az, hogy egyszerűen megemelik az orvostechnikai eszközök árát, hiszen gyakorlatilag nekik kell előfinanszírozni a kórházak beszerzéseit.

 
 Forrás: Pexels.com
 

Rásky László azt is kifejtette, hogy mindennek persze a betegek látják a kárát. Az egészségügy a bizonytalanság miatt sokszor „barkácsmódszerekkel” kénytelen dolgozni, műtétek maradnak el, hosszabbodnak a várólisták. A konklúzió tehát az: a finanszírozási rendszer egyszerűen rossz.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: Pixabay.