„Klubrádió
Reggeli gyors

"Osztályozott" betegek - Itt a triázs

3/01/2019 12:51

Ki a betegebb? Ezt kell eldönteniük -pillanatok alatt- az orvosoknak, nővéreknek a kórházak sürgősségi osztályain. Mostantól új rend szerint. Már, ha lesz elég orvos és nővér.

2019. január 03. Változik a sürgősségi ellátás
00:00
00:00

Január elsejétől hivatalosan is bevezették az egészségügyben a triázst, vagyis a betegek rangsorolását esetük súlyossága alapján a sürgősségi osztályokon. Habár a kórházaknak csak tíz napjuk volt felkészülni a változásokra, a Klubrádió által megkérdezett szakértők szerint nem ez, hanem továbbra is az orvoshiány jelent majd problémát.

Mihályi Péter, a Corvinus Egyetem tanára, egészségügyi közgazdász így foglalta össze a sürgősségi osztályokon keddtől bevezetett megoldást: december 19-én jelent meg a minisztériumi rendelet, ami arra kötelezi a kórházakat, hogy január elsejétől alkalmazzák az úgynevezett Sürgősségi Triázs Rendszert. Ebben a sürgősségi osztályokra érkező betegeket állapotuk alapján ötös skálán osztályozza egy orvos vagy nővér.

Ezt a megoldást már korábban is alkalmazták több magyar kórházban. Az egészségügyi közgazdász szerint az új rendelettel szervezettebbé válik a sürgősségi ellátás, valamint úgy látja, a szűkös határidő sem kell, hogy gondot okozzon a kórházaknak.

A Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, Eisenhauerné Fördős Andrea szerint azonban nem szerencsés a minisztérium által megszabott rövid felkészülési idő. Úgy látja, a kórházak a triázs rendszer alkalmazásakor is az orvos- és nővérhiányt fogják megszenvedni.

Az orvoshiányon Mihályi Péter szerint a jobb szervezettséggel sem lehet enyhíteni, és az ellátórendszer hiányosságai szintén megmaradnak. A kórházak például nehezen tudnak mit kezdeni azokkal, akik hét közben munkájuk miatt nem mennek el háziorvosukhoz, mert féltik az állásukat, így hétvégén már csak a sürgősségi osztályon kaphatnak ellátást. Azonban az orvosok gyakran eltúlozzák a sürgősségi ellátásban kikötő „potyautasok” jelentőségét.

A triázsolás plusz feladatot jelent az egészségügyben dolgozóknak. Hogy az ezzel járó felelősséget meg is fizetik-e, egyelőre nem tudni - mondta Fördős Andrea. A szakszervezeti vezető arról is beszélt hogy a felsőoktatásban már elkezdődött azoknak a szakápolóknak a képzése, akik a triázsoláshoz is érteni fognak. 

Galavits Patrik összeállítását a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.