„Klubrádió
Reggeli gyors

Ritkaság – Hátrál a kormány

4/03/2019 12:45

| Szerző: Klubrádió

Talán a civil nyomás hatására, talán más miatt, de megkezdik a szülők elhelyezésére szolgáló ágyak beszerzését a kórházak számára.

2019. március 04. Reggeli gyors - részlet 19:03.04. Jeney Orsolya
06:41
00:00

Nehéz lenne másképp értékelni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lépését, mint hogy enged a nyomásnak. Még márciusban megkezdi a szülők elhelyezésére szolgáló alkalmi ágyak beszerzését. A központ közleménye szerint egyébként a legtöbb intézményben vannak ilyen ágyak, csupán néhány kórház nem teljesíti ezt a követelményt.

 

A közelmúlt eseményei mást mutatnak. Mintegy harminc kórház fogadta el azokat az összecsukható kempingágyakat, amelyek civilek szereztek be, hogy az anyukáknak ne a földön kelljen aludniuk, ha a beteg gyermekük mellett szeretnének lenni. A Heim Pál Kórházban viszont nem akarták használni az ágyakat, mondván, hogy azok nem biztonságosak, nem higiénikusak. Jeney Orsolya, a Magyar Anyák Akciócsoport tagja szerint igenis azok. Hangsúlyozta: nem hotelminőséget, nem luxust akarnak elérni, de némi alvásra minden embernek szüksége van.

A kórház vezetői talán azért nem akarják megengedni a kempingágy használatát, mert vannak szivacságyaik, amelyeket éjszakánként 4500 forintért bérbe lehet venni, de az is lehet, hogy ez presztízskérdés nekik, vagy politika van a háttérben. Nemrég az ombudsman is állást foglalt, szerinte nem lehet pénzt kérni egy ilyen „szolgáltatásért”.

Most tehát, mintha megmozdult volna valami.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

A szombaton a Heim Pál Gyermekkórház előtt tartott tiltakozó flashmobról a Klubrádió élő Facebook-videóban közvetített.