„Klubrádió
Reggeli gyors

Egekben a kórházak adóssága

20/03/2019 11:29

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügy problémáira évek óta ugyanazt a rossz választ adja a kormány, érthetetlen, miért vár jó eredményt. Közben műtétek maradnak el.

2019. március 20. Reggeli gyors - részlet 19.03.20. Rásky László
05:18
00:00

Csak februárban 5,23 milliárd forinttal nőtt a kórházak adósságállománya, így idén már több mint 23 milliárddal tartoznak a beszállítóknak. A legnagyobb adós a Honvédkórház, utána a Péterfy Sándor utcai intézmény következik. Utóbbiról most derült ki, hogy műtétek maradnak el, mert nincs műtőssegéd.

Közben egyre kevesebb orvosi eszközt rendelnek a kórházak, az életmentő eszközöknél is tapasztalható a csökkenés. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy ez egy igen veszélyes tendencia. Már évekkel ezelőtt is tapasztalható volt, hogy az egészségügyi intézményekben barkácsmódszerekkel dolgoztak, műszereket csereberéltek egymás között. Azt nehéz bizonyítani, hogy az eszközhiány, vagy a rossz minőségű műszer miatt következik be a baj egy-egy betegnél, de ez az állapot biztosan hozzájárul az ellátás minőségének romlásához.

Kevesebb eszközt rendelnek, mégis nő az adósság. Rásky László szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a szakemberhiány miatt egyes orvosi szakmákban már jóval több bért kell fizetni, mint amennyi a bértábla alapján járna. A kórházak egymástól csábítják el a szakembereket -és itt nem csak orvosokra kell gondolni- , ezt pedig magasabb fizetéssel lehet megtenni.

A legnagyobb gond mindenképpen az, hogy az egészségügyi kormányzat szinte semmit nem tesz évek óta, illetve az ágazat problémáira mindig ugyanazt a rossz választ adja és más eredményt vár.

Pikó András interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.