„Klubrádió
A lényeg

A negyedik sérült nagy eséllyel meghalt volna

13/05/2019 12:32

| Szerző: Klubrádió

Ha történik egy súlyos baleset és egy kivételével minden kórház lemondja a súlyos, sokszorosan sérült emberek fogadását, akkor a következő ilyen sérült jó eséllyel meghal – mondta Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő.

2019. május 13. A lényeg / részlet, Kunetz Zsombor (19.05.13.)
00:58
00:00
Elismerte a Honvédkórház, hogy a hétvégére lemondta a súlyos, sokszorosan sérült emberek fogadását. Az intézmény szerint viszont ez nem az orvoshiány, hanem megbetegedések miatt volt. Felelős döntést hoztak, teszik hozzá, mától újra normálisan működnek majd – írja az atv.hu. A hétvégén másik két kórház is lemondta az úgynevezett politrauma-ügyeletét Budapesten, így egy intézmény látott csak el súlyos, életveszélyes sérülteket. A hétvége szerencsésen telt, mert egy baleset után a negyedik ilyen sérült nagy eséllyel meghalt volna - írta Facebook-oldalán Kunetz Zsombor.

Magyarázatként a szakértő a Klubrádiónak azt mondta: nincs olyan magyar kórház, ahol egyszerre kettő-háromnál több életveszélyes sérültet el tudnak látni. Megjegyezte: a Honvédkórház nem szokta lemondani az ilyen sérültek fogadását - van olyan intézmény, amely ezt időnként megteszi, létszámhiányra vagy az intenzíves ágyak hiányára hivatkozva -, de a Honvéd és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet a végsőkig ki szokott tartani, viszont ott is van a legnagyobb kapacitás.

Hozzátette: nincs megfelelő egészségügyi személyzet a kórházakban, és a meglévőt is „szanaszét szórják”. Ez fenntarthatatlan, ha 4-5 helyre koncentrálnák ezt a humán erőforrást, akkor könnyebben meg lehetne oldani az ügyeleteket szerinte.

Kunetz Zsombor a Röntgen blogon szombaton írt arról, hogy csökkentett kapacitással működik a Honvédkórház, az ország legnagyobb, egyik legjobban felszerelt, legfelkészültebb kórháza. Szerinte erre a lépésre azért volt szükség, mert az ÁNTSZ szabályozása szerint a súlyos sérültek ellátásánál minimumfeltétel, hogy három szakorvos folyamatosan az osztályon legyen.

A lényeg
2019. május 13. hétfő, 12.00