„Klubrádió
Reggeli gyors

A hálapénz megöli az orvosképzést

30/04/2019 08:55

| Szerző: Klubrádió

Emberek halnak bele abba, hogy rossz a betegirányítási metódus. Az egészségügyben még mindig a hűbérrendszer uralkodik.

2019. április 30. Reggeli gyors - részlet 19.04.30. Kunetz Zsombor
08:07
00:00

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház elismerte a felelősségét abban, hogy ellátás helyett másik intézménybe küldött egy szemsérült kisfiút. A konkrét eset azonban rendszerhibára hívja fel a figyelmet Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő szerint. Ebbe a rendszerhibába emberek halnak bele.

Létezik egy betegirányítási rendszer, amelynek egyébként az az alapelve, hogy a beteget abba az intézménybe kell szállítani, ahol megfelelő ellátást kaphat. Csakhogy: az egyikben nincs megfelelő eszköz, a másikban nincs elég orvos, a harmadikban pedig kevés a nővér, és folytathatnánk a sort. A kisfiú esetében a kórház ott hibázott, hogy nem jelezte: ilyen korú gyermeket képtelen ellátni. Valószínűleg azért, mert az orvostársadalomban majdnem mindenki vigyáz a saját hűbérbirtokára.

Kunetz Zsombor szerint baj van az orvosképzéssel is, a gyakorlati képzés botrányos. Egy tanárnak három dolga van: oktat, kutat és gyógyít. A fiatal orvostanhallgatónak pedig nincs arra lehetősége, hogy a gyakorlati tapasztalatokat átvegye. Nem tud megszúrni egy vénát, nem láthat el egy beteget, nem műthet, hiszen a vastag boríték nem őt illeti meg. A szakértő úgy fogalmazott a Reggeli gyorsban: a hálapénz megöli a képzést.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: Pixabay