„Klubrádió
Reggeli gyors

ÁSZ: botrányos az egészségügy gazdálkodása

28/03/2019 11:21

| Szerző: Klubrádió

Jogharmonizációra, a finanszírozás átalakítására lenne szükség ahhoz, hogy az egészségügyi intézmények ne gatyásodjanak le évről évre.

2019. március 28. Reggeli gyors - részlet 19.03.28. Törökné Kaufman Zsuzsanna
07:01
00:00

Káosz, anarchia, botrány, szabálytalanságok, hibák – hasonló szavakkal jellemezte az egészségügyi intézmények gazdálkodását az Állami Számvevőszék. Ugyanakkor a kórházak és rendelők összesített adóssága februárban már meghaladta a 23 milliárd forintot, egy hónap alatt 5,3 milliárddal lett nagyobb.

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke, Törökné Kaufman Zsuzsanna szerint egyértelműen rendszerhibából adódik az eladósodás. Tíz éve beszélnek erről és jelzik, hogy változtatni kell a finanszírozáson., mert ez így elégtelen. Tavaly volt 25 éves a HBCS, vagyis a Homogén Betegség Csoportok rendszere, amely a finanszírozás alapját adja, de azóta jócskán megemelkedtek a gyógyítás tényleges költségei. Itt van aztán a TVK, a Teljesítmény Volumen Korlát, ami azt jelenti, hogy előre megmondják egy intézménynek, hogy hány beteget láthat el, ha többet kezel, akkor azt már csökkentett díjjal számolják el. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az ellátás költsége más egy jól felszerelt klinikánál, mint egy kis városi kórházban. Mondjuk kitör egy téli járvány, megnő a betegszám, de a gyógyításért járó pénzt majd csak két hónap múlva kapja meg az intézmény. Szóval ezer sebből vérzik az egész finanszírozási rendszer.

 
 
Forrás: Pixabay.com
 

Újabb probléma, hogy az egészségügyi intézmények gazdálkodását több törvény is szabályozza, amelyek nincsenek szinkronban. Ha az egyiket betartják, akkor a másikat nem tudják. Így aztán egy ellenőrzésnél fennakadnak a rosták, hisz az Állami Számvevőszék a törvények betartását ellenőrzi. Minimum egy jogharmonizációra lenne szükség.

Szénási Sándor interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.