„Klubrádió
Reggeli gyors

Műtsön doki, vagy fizethet!

1/04/2019 08:45

| Szerző: Klubrádió

Még mindig nem racionális érvekkel, hanem paranccsal, büntetéssel akar belenyúlni az egészségügybe a kormány. Most épp a műtéti várólistákat akarja kurtítani.

2019. április 01. Reggeli gyors - részlet 19.04.01. Drajkó Zsombor
07:06
00:00

Mától az orvos köteles a lehető legkorábbi műtéti időpontot megadni a betegnek, és ettől csak akkor térhet el, ha szakmai oka van, vagy ha a beteg külön kéri. Különben megbüntetik. Az intézkedés célja a hivatalos indoklás szerint az, hogy mindenki a lehető leghamarabb jusson hozzá a szükséges ellátáshoz. A kormány tehát ismét azt hiszi, hogy parancsokkal, tilalmakkal, büntetésekkel érhet el valamit.

Drajkó Zsombor orvos-közgazdász szerint az intézkedés jó, de önmagában kevés lesz. Egy folyamat részeként értelmezhető, csak ezzel nem lehet a várólistákat rövidíteni, így nem oldottak meg semmit.

 
 Kép forrása: Pexels.com
 


Az érkezési sorrend egy dolog, de eddig is az orvos minősített egy esetet sürgősnek, vagy éppen halaszthatónak. Ezt írásban kellett megtennie, mert a számítógépes rendszer nem alkalmas e funkció kezelésére (?). Itt jön be a hálapénz szerepe. Drajkó Zsombor úgy véli, mindkét felet, tehát az orvost és a beteget is érdekeltté kellene tenni abban, hogy tiszta helyzet teremtődjék. A bérek növelésére, és sok egyéb más lépésre is szükség lenne ahhoz, hogy eltűnjön a paraszolvencia a magyar egészségügyből.

Elméletileg fennáll a lehetősége annak, hogy a beteg egy másik kórházat válasszon, olyat, ahol hamarabb megműtik. Ehhez viszont tudnia kellene a lehetőségről. Nem elég egy papírt kihelyezni a faliújságon, erőteljesebb felvilágosító kampányra lenne szükség. Egyébként pedig hozzászoktunk, hogy egy orvoshoz megyünk és nem egy intézményhez.

Szénási Sándor interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.