„Klubrádió
Reggeli gyors

Matolcsyt egészségügyi miniszternek!

5/03/2019 10:23

| Szerző: Klubrádió

A jegybank készített valamiféle tervet az egészségügy fejlesztéséről, a gigaminisztériumban -úgy tudni- nem készülnek ilyenek.

2019. február 19. Ötös - részlet 19.02.19. Komáromi Zoltán
08:17
00:00

Az ötletet, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke foglalkozzon az egészségüggyel, Komáromi Zoltán egészségpolitikus vetette fel, természetesen nem egészen komolyan. Azért, mert a jegybank versenyképességgel foglalkozó elképzelései között az is megtalálható, hogy piaci alapú bérezést vezessenek be az egészségügyben. Hasonló tervekről a minisztérium nem számolt, Komáromi Zoltán szerint egyetlen sornyi elemzést sem lehet találni a tárca honlapján.

Az ágazatba 1000-1500 milliárd forintot kellene mihamarabb belepumpálni, hogy működőképes maradjon. A szakértő szerint a magánegészségügy „muszájból” fejlődik, méghozzá gyorsan. Van, ahol már nagyobb a kapacitása, mint az állami egészségügyé. Át fogják vinni az orvosokat, szakdolgozókat méghozzá piaci áron, és itt milliós fizetésekre kell gondolni. A nagyobb állami kórházak nem tudnak máshonnan szakembereket csábítani, mint vidékről. Már most is látszik, hogy kisebb helyeken a munkaerő hiánya miatt intézményeket kell bezárni, lehet, hogy ideiglenesen, vagy részben, de a folyamat ijesztő.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy 425 háziorvos hiányzik pillanatnyilag az ellátásból és még több nővér. Ezen a problémán pedig sem a praxisközösség, sem a távdiagnózis nem segít.

Lampé Ágnes interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.