„Klubrádió
Megbeszéljük...

Dobrev Klára az EP elnöke is lehetett volna

4/07/2019 17:10

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Erős, markáns program, sok munka. A DK képviselője szerint ez áll sikere hátterében. Persze az is számít, hogy nő.

2019. július 04. Dobrev Klára
14:52
00:00

A Demokratikus Koalíció képviselőjét, Dobrev Klárát alelnökévé választotta az Európai Parlament. Mint kiderült, a frakció elnökjelöltjei között is ott volt, tehát akár a legmagasabb tisztséget is megkaphatta volna.

Vajon minek köszönhető ez a hirtelen jött, nagy bizalom?

A képviselő szerint A szociáldemokrata jellegű pártok figyelik egymás teljesítményét és a DK erősen szerepelt az EP-választásokon, méghozzá markáns programmal. Európa középső, keleti részén ez különösen kitűnt. A parlamentben nagyon figyelnek arra, hogy a kis és nagy országok, a keletiek és a nyugatiak, az északiak és a déliek között valamiféle egyensúly legyen. A frakció majdnem fele nő, így a nemének is szerepe lehetett a választásban.

Dobrev Klára a szociális ügyekkel foglalkozó bizottságba ül be, amelyben többek között az európai minimálbérrel, a szakszervezetekkel foglalkoznak. Az elmúlt hetekben ezért számos tárgyalást, megbeszélést folytatott képviselőkkel és más politikusokkal, az eddigi kemény munka is hozzájárulhatott ahhoz, hogy bizalmat kapjon.

A következő időszakban Magyarország számára sorsdöntő kérdésekkel foglalkozik majd az Európai Parlament. Foglalkoznak a költségvetéssel, amely 7 évre megszabja, hogy mire mennyit költ az EU, és egy-egy ország mennyi támogatáshoz juthat. A másik a Magyarország elleni, 7-es cikkely szerinti eljárás, amely egyelőre lassan halad, de a finn elnökség alatt minden bizonnyal felgyorsul. Az irány az, hogy igyekeznek minél több döntést kivenni a kormányok kezéből, különösen a korrupt kormányokéból.

Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyenről úgy vélekedett, hogy ő már többször kikelt a magyar kormány döntései ellen, a CDU liberális oldaláról jön, nyílt híve a DK-által is szorgalmazott Európai Egyesült Államok gondolatának. Így tehát nehéz évek jönnek Orbán Viktorra, aki a vezető pozíciókra jelöltek listáját kommentálva azt hangoztatta, hogy győzelem. Ezt csak úgy tudja győzelemként beállítani, hogy hazudik.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2019.07.04. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György