„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Andor László: a V4-ek rombolni tudnak, építeni nem

18/07/2019 14:18

| Szerző: Klubrádió

A 7-es cikkely szerinti eljárást feltehetően nem az Orbán-kormány ellen gyorsítják fel először, hanem a lengyel vezetés ellen – véli a volt uniós biztos.

 

2019. július 18. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. július 18., csütörtök 09:00)
43:56
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

Két tökéletlen rendszer állt egymással szemben, ezért ment a huzavona az európai parlamenti választások után – mondja Andor László, volt uniós biztos. A főbb posztokra az Európai Tanács állíthat jelölteket, amely persze sakkozhat a különböző tisztségek között. Az Európai Parlament viszont ragaszkodik a saját elveihez, a csúcsjelölti rendszerhez. Az intézményközi vitában érvek, sőt indulatok csaptak össze, ennek a vitasorozatnak a terméke az a névsor, amelyet a parlamentnek kellett és kell (vagy nem kell) jóváhagynia.

Ursula von der Leyen jelölését Angela Merkel „trükkjének” tartják sokan, és neki valóban komoly szava van a döntésekben, de az egész folyamat nyertese a francia elnök – véli Andor László. Emmnauel Macron jól taktikázott.

A visegrádi országok úgy próbálják beállítani von der Leyen megválasztását a bizottsági elnöki posztra, mint a saját sikerüket. Kétségtelenül kellett a szavazatuk. Azonban az egész osztozkodási folyamatban a V4-eknek semmit sem sikerült elérniük. Sikerült ugyan lerombolniuk Manfred Weber és Frans Timmermans esélyeit, de nem tudtak bejuttatni fontos pozícióba senkit. Még Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnököt sem. Az a néhány kisebb alelnöki poszt, amit kaptak, tulajdonképpen csak a parlament működőképességét szolgálja valamennyire. Ez nyílt üzenet a szélsőjobbnak, a lengyel és a magyar kormánynak: a demokrácia aláásását nem díjazza Európa.

v4
 
Visegrádi négyek
 

Orbán Viktor egyszerűen nem tehette meg, hogy másodszor is eliminálja a néppárti jelöltet, ha bent akar maradni a pártcsaládban. Pedig a most hangoztatott véleménye tökéletesen szemben áll azzal, amit az új bizottsági elnök képvisel.

A következő körben a bizottság tagjairól, az uniós biztosokról kell dönteni. A magyar jelölt Trócsányi László. A Fidesz annak idején sem Kovács László, sem Andor László jelölését nem támogatta, most viszont azt harsogja, hogy hazaáruló az a képviselő, aki a saját országának jelöltjére nemmel szavaz. Ez az elfogadási folyamat más, mint a bizottsági elnök esetében volt. Itt a szakbizottságok meghallgatják az egyes országok által javasolt személyeket, de szavazni csak a bizottság egészéről fognak. Andor László biztos abban, hogy a kormánynak van B-terve is arra az esetre, ha Trócsányi László valami miatt elvérezne a meghallgatásokon.

Fontos kérdés még, hogy a finn elnökség idején felgyorsul-e a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás.A finnek eltökéltek a demokrácia lerombolása elleni küzdelemben, mint ahogy az új bizottsági elnök is. Andor László szerint a Fidesz-kormány ez ügyben viszonylag „kényelmes” helyzetben van. Lengyelország, amely ellen hasonló eljárás van folyamatban nagyobb, jelentősebb, inkább lehet érdekes. Ráadásul ott nincs kétharmados uralom, erősebb az ellenzék, nagyobb esély van a végzetes folyamatok visszafordítására, kevésbé fagyott be a politikai rendszer. Másrészt a Fidesz mögött még mindig ott áll -bár nem tudni, meddig - az Európai Néppárt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2019. 07.18. 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes