„Klubrádió
A lényeg

Megszavazták - Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke

16/07/2019 19:36

| Szerző: Klubrádió

Szűk többséggel, de bizalmat szavazott az Európai Tanács jelöltjének a parlament.

2019. július 16. A lényeg 19.07.16. Leyen megválasztása
02:35
00:00

Ursula von der Leyent az állam- és kormányfők tanácsa az eddigi szokásjog felrúgásával jelölte a bizottsági elnöki posztra. 383 igen szavazatot kapott, tehát mindössze 9 vokssal többet a szükségesnél. A szavazás titkos volt, tehát azt nem tudni, hogy mennyire tartottak össze a frakciók.

 "Számomra a legfontosabb, hogy Európa erős és egységes legyen. Aki Európát gyengíteni, megosztani akarja, meg akarja fosztani az értékeitől, az ellen nagyon keményen fogok harcolni." - mondta még délelőtti beszédében a jelölt.

Az Európai Parlament képviselői 383 vokssal megválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság első női elnökét
 
Az Európai Parlament képviselői 383 vokssal megválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság első női elnökét. 
Forrás: Flickr 
Fotó: Pietro NAJ-OLEARI
 

Szent-Iványi István volt nagykövet, külpolitikai szakértő szerint a szűk többség azt jelenti, hogy nem lesz erős a felhatalmazása, ami megszabja a mozgásterét. A magyar kormány számára von der Leyen megválasztása nem túl kedvező hír, mert nehezebben kritizálható, mint például Timmermans lett volna, Magyarország számára viszont jó, mert fontosnak tekinti a jogállamiság betartását.

Galavits Patrik tudósítását és Gárdai László interjúját a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

A lényeg
2019.07.16. 20:00