„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter: erősödik a francia dominancia

18/07/2019 00:43

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Az Európai Unió három fontos posztjára is francia ajkú vezető kerül. Az új bizottsági elnök felhatalmazása pedig egyáltalán nem olyan gyenge, mint azt a 9 szavazat mutatja.

2019. július 17. Megbeszéljük / részlet, interjú Róna Péterrel, (19.07.17.).
11:35
00:00

Sokan mondják, hogy az Európai Bizottság új elnökének, Ursula von der Leyennek gyenge a felhatalmazása, hiszen csupán kilenc szavazattal kapott többet a feltétlenül szükségesnél az Európai Parlamentben. Érdemes azonban a számok mögé nézni. Róna Péter jogász, közgazdász ezt Bolgár György műsorában megtette.

Arról van szó, hogy az EP képviselőinek jelentős része felháborodott, mert az Európai Tanács felrúgta az eddig érvényes játékszabályokat, és nem a pártcsaládok csúcsjelöltjei közül ajánlott valakit a posztra. Vagyis a képviselők közül sokan nem Ursula von der Leyen ellen szavaztak, hanem a kormányfők döntése ellen. (A jelölés joga persze az állam- és kormányfők testületét, a tanácsot illeti meg.) Erre utal az például, hogy a zöldek a jelölt ellen szavaztak, majd amikor kiderült, hogy mégis ő lesz az EB elnöke, biztosították támogatásukról. Róna Péter szerint a von der Leyen ellen szavazók közül legalább százan támogatni fogják a munkájában.

Butaság tehát arról beszélni, hogy Európa eddigi leggyengébb vezetőjével állunk szemben. Sokkal nagyobb a támogatása, mint amit a szavazás számai mutatnak. Lehet, hogy az új elnöknek nem lesz egy masszív hátországa, párttámogatása, valószínűleg ügyről-ügyre haladva kell majd dolgoznia. Az tény, hogy a parlamenti bizottságok egy kiforrottabb, részletesebb programot vártak tőle. Ám az előterjesztésében lefektetett elveket egyik politikai erő sem utasította el. Sőt, programjának fő elemeit támogatták.

Ursula von der Leyen Angela Merkel kancellár egyik legközelebbi munkatársa. Merkel egészségi állapota legalábbis kétségeket ébreszthet, valóban nem mutatja már azt a vitalitást, mint korábban, azt azonban sikerült elérnie, hogy a jelöltje kerüljön az Európai Unió meghatározó vezetői posztjára. A német szociáldemokraták egy része sértődött, feltehetően nem fogják segíteni az új EB-elnök munkáját, mint ahogy az erősen jobboldali AfD sem.

Mi következik ebből? Az, hogy a német befolyás csökken az Európai Unióban. Emmanuel Macron politikája kerülhet előtérbe. Elég csak arra gondolni –mondja Róna Péter-, hogy három fontos posztra is francia ajkú vezetők kerülnek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Emmanuel Macron és Angela Merkel. Fotó: Flickr.com.

Megbeszéljük
2019. 07.17. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György