„Klubrádió
Eurozóna

Andor László: válság mindenképpen lesz

31/05/2019 17:12

| Szerző: Klubrádió

Az európai átrendeződést értékelte a volt uniós biztos, aki szerint nem baj, hogy a zöldeket és a liberálisokat is maga mellé kell vennie az eddig irányító két pártnak.

2019. május 31. Eurozóna - részlet 19.05.31 Andor László
23:23
00:00

Már az előző EP-választáson is látszott, hogy erősödnek a nacionalisták, most az volt a kérdés, hogy ez a tendencia marad-e, azaz még jobban megerősödnek-e. Így látja Andor László egyetemi docens, volt uniós biztos azt, amitől sokan tartottak. Ezért azokat az országokat érdemes megfigyelni, amelyekben különösen markáns a változás. Ilyen például Olaszország, ahol elsősorban a mezőgazdaság két évtizedes stagnálása, válsága miatt jöhetett föl a szélsőjobb.

Franciaország pedig azért érdekes, mert ott a baloldal mélyrepülése, a szociáldemokrácia válsága látszik. Németországban is meggyengült, de nem omlott össze, viszont föltörtek a zöldek. A volt biztos szerint ez egyfelől generációs kérdés, másfelől a jóléttel függ össze. Az emberek -mint Skandináviában is- elégedettek az életükkel, viszont az elért életszínvonalukat féltik is, például az ökológiai változásoktól. Erre vannak jó válaszaik a zöldeknek.

Magyarországon az átrendeződés szintén jelentős, a jól szereplő pártok az unió feltétel nélküli támogatását helyezték előtérbe, erős föderalista hangot ütöttek meg. A nők indítása a választáson szintén hatással volt a szavazókra a Fidesz macsó világában. Andor László véleménye szerint a szocialisták átvészelhetik a súlyos vereséget, egy egyértelmű, karakteres baloldali programmal. Mát tavaly elindítottak egy folyamatot a Párbeszéddel való együttműködéssel, de az csak az első lépés volt, hosszú még a megújulás útja.

Ami egész Európát illeti. Való igaz, hogy hosszú ideje egy néppárti-szociáldemokrata koalíció irányította az uniót, de a viszonyuk azért nem volt szimmetrikus. Az EPP volt a domináns, most, hogy meggyengültek, kénytelenek lesznek bevonni a zöldeket és a liberálisokat. Ez egyébként nem okoz problémát a szavazók úgyis a szocialistáktól mentek át a most megerősödő pártokhoz. Erős szélsőjobbos frakciót a volt biztos nem tud elképzelni, mert az az oldal nagyon fragmentált. A jobboldaliságnak különféle válfajai vannak.

Azt már régen furcsállták, hogy a Fidesz az Európai Néppártban van, hisz eltávolodott annak értékeitől. A közigazgatási bíróságok felállítása, a rabszolgatörvény már sok volt. Orbán Viktor azt hihette, hogy a parlamenti választásokig már nem történik semmi, ezek átcsúsznak valahogy, de elszámította magát. Ez a törés nem orvosolható.

Andor László úgy véli, a következő bizottságnak nem lesz könnyű dolga, és nem lesz olyan szerencséje, mint a Juncker-bizottságnak, amelynek ideje alatt folyamatosan nőtt a gazdaság. Egészen biztosan jön majd egy válság, amire viszont a most véget érő időszakban kellett és lehetett volna felkészülni. Ez azonban nem történt meg, a monetáris rendszer sincs olyan állapotban, hogy könnyedén átvészeljen egy válságot.

Kárpáti János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.