„Klubrádió
Mandátum

A Fidesz koncepciója megbukott

31/05/2019 15:04

| Szerző: Klubrádió

Az EP-választások eredménye egy pillanatfelvétel, az átrendeződés minden bizonnyal folytatódik. A Fidesz egy arányos rendszerben 10-11 mandátumhoz juthatott volna.

2019. május 30. Mandátum (2019. május 30., csütörtök 19:00)
47:20
00:00
Műsorvezetők: Szentpéteri Nagy Richard

Tény, hogy az európai parlamenti választások komoly átrendeződést mutatnak az ellenzéki oldalon, azonban ez is csak egy pillanatfelvétel, mélyebb következtetések levonására nem igazán alkalmas – hangzott el a Mandátum című műsorunkban. A sorozat legutóbbi adásában Szoboszlai György és Wiener György értékelte az eredményeket.

Örök kérdés az összefogás. Lengyelországban ez megtörtént, mégsem hozta az ellenzék sikerét, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy itt bevált volna. A DK már régen eldöntötte, hogy önállóan indul, a Momentum, mint új párt pedig nem engedhette meg magának, hogy beolvadjon a régebbiek közé.

A DK megerősödött, mert egészen markánsan jelezte, hogy Európa-párti, a listavezető Dobrev Klára pedig kimondottan jó egyéni teljesítményt nyújtott. A párt így tudott a MSZP-től is átcsábítani szavazókat, és az egykori SZDSZ szavazóinak egy részét is megnyerte magának. Egyébként a Momentum is vitt el szavazókat az MSZP-től, amely komolyan meggyengült.

Az MSZP-nek fontos lett volna, hogy határozottan képviselje a véleményét, most újra kell értékelnie a véleményét és az egész működését.

A Fidesz számára valóban siker a választási eredmény, de azt nem ért el, amire számított. Még egy ilyen aránytalan választási rendszerben sem. Egy arányosabb rendszerben 10-11 mandátumhoz juthatott volna, ez egyszerű választási matematika. A kormánypárt annak köszönhetően is erősödött, hogy a Jobbik táborának az a része, amelyik nem ért egyet a néppártosodással, feltehetően a Fideszre szavazott. A jobbik számára nem marad más lehetőség, mint folytatni ezt az utat, még akkor is, ha eddig nem igazán vált be.

A Fidesz egyeduralomra törekszik, azt az elképzelést, amely szerint ez a párt lett volna a jobboldal centrumában, tőle még jobbra a Jobbik, kissé balra pedig az LMP, tehát ezt az elképzelést már feladta. Mindenkit támad, aki népszerű, vagy népszerű lehet.

Az egész Európai Unió polarizálódott, a centrumban lévő nagy pártok gyengültek, bár még mindig vezető erőnek számítanak, a szélsőjobb viszont megerősödött. Az áttörés nem történt meg, de nagyon fontos szavazatokat szereztek. A Fidesz koncepciója a jobboldal és a szélsőjobb szövetségéről mindenképpen megbukott. Amennyiben nem tud az Európai Néppártban maradni, az nem csak európai, de a hazai pozícióját is meggyöngíti.

Iratkozzon fel YouTube-csatornánkra!

FELIRATKOZOM:

Szentpéteri Nagy Richard műsorát a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.