„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony Gergely: Most bölcsesség kell!

29/05/2019 19:17

| Szerző: Klubrádió

Ez EP-választás után már nem a versengés, hanem az együttműködés ideje jött el. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt optimista.

2019. május 29. Esti gyors - részlet 19.05.29. Karácsony Gergely
08:23
00:00

Napirendre sem vette a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége azt a közös ellenzéki javaslatot, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot a patkányirtással kapcsolatos visszaélések feltárására. A bizottság azt is vizsgálta volna, hogy az állam ellátja-e a közegészségügyi feladatokat. Nos a dolog nem meglepő, hisz hasonló javaslatokkal már előállt az ellenzék, de azokat sem szavazta meg a közgyűlés.

 
Karácsony Gergely

Karácsony Gergely, aki indulni kíván a főpolgármester-választáson hosszan sorolta, hogy mit kellene felderíteni, függetlenül attól, hogy a patkány-ügy kampánytéma lett. A főváros büszke lehetett arra, hogy évtizedek óta patkánymentes volt, eddig. Most az látszik, hogy a pályázaton nyertes cég valótlan referenciákat mutatott be. Nem csak a lakók látják, hogy képtelenek ellátni a feladatot, ezt a főváros illetékeseinek is tudniuk kellett volna. Kiderült, hogy sokkal drágábban dolgoznak, mint az a tervekben szerepelt. A kormányhivatal nem tudja ellenőrizni a munkát, amit már korábban is jelzett, de ezt a főváros nem vette tudomásul.

Karácsony Gergely szerint a probléma sok mással összefügg, a szemétszállításon, a csatornahálózat állapotán is látszik, hogy a főváros nem működik megfelelően.

Téma volt az interjúban az EP-választás is, amely átalakította az ellenzéken belüli erőviszonyokat. Az MSZP-Párbeszéd-DK jelöltje úgy látja, most bölcsességre van szükség, versengés helyett együttműködésre. Azoknak a pártoknak, amelyek megállapodtak, többségük lehet a Fidesszel szemben, és még lehet szélesíteni az együttműködést. Az önkormányzati választási rendszer ugyanis más, mint európai.

Felmerült, hogy a Momentum önálló jelöltet állítana. Karácsony Gergely ennek örülne, hiszen itt nem a pártok döntenek a jelöltről, hanem a budapestiek egy előválasztáson. Ennek menetrendjét napokon belül nyilvánosságra hozzák, hogy a fővárosiaknak még a nyár folyamán legyen lehetőségük véleményt nyilvánítani arról, kit küldenének ringbe Tarlós István ellen.

Lampé Ágnes interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.