„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Patkányhelyzet – Marad az együttélés

20/05/2019 13:36

| Szerző: Klubrádió

Rendkívül óvatos, éjszakai állat, ha már fényes nappal is találkozunk vele, akkor valamiért megváltoztak az életkörülményei. A házi fajtája kényesebb, de vándorpatkány akár az Antarktiszon is lehet.

2019. május 20. Ötör - részlet 19.05.20. Paulovkin András
45:02
00:00

Teljesen patkánymentes város tulajdonképpen nincs, az észlelési küszöb az, ami érdekes az ember számára. A patkány éjszakai, rejtőzködő életmódot folytat, rendkívül óvatos állat, ezért nappal ritkán lehet látni. Ha előjön, az valószínűleg az életkörülmények megváltozására vezethető vissza.

Az egészségügyi kártevők közé tartozik, mint például a vérszívó szúnyog, vagy az egér, tömeges megjelenése kockázatot jelent. A patkánybolha képes terjeszteni a pestist, bár ez napjainkban már nem jelent valós veszélyt – mondta el az Ötösben a Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomásának vezetője. Paulovkin András szerint harapással, váladékkal is képes betegségeket terjeszteni. Nem kizárólag az irtás jelent megoldást, az elijesztés, távol tartás is elegendő sok esetben.

Az utóbbi időben megemelkedett az észlelések száma Budapesten, és a bejelentések 80 százaléka valósnak bizonyult. Időnként döglött patkányokat is láttak, bár ez viszonylag ritka.

Az egyetemen rendszeresen irtják a patkányokat, etető dobozokat helyeznek ki, amelyben cserélik a csalit. A dobozok állandó helyen vannak, ugyanis a patkányok óvatosak, nem szeretik a változásokat, ha viszont egy etetőt már megszoktak, azt bátrabban keresik fel. Fontos, hogy a méreg ne azonnal hasson, mert ha látják egy társukat elpusztulni, megtanulják, hogy abból az ételből nem szabad enniük. A döglött patkányok többnyire kiszáradnak, mumifikálódnak, az meglehetősen ritka, hogy oszlásnak indulnak.

Para-Kovács Imre interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Fotó: Pixabay.