„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán elveszítette Budapestet

14/10/2019 07:55

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Karácsony szerint a választók már régóta várták az ellenzéki egység megvalósulását, és a mostani eredmény megmutatja azt az utat, amelyet követni kell.

2019. október 14. Reggeli gyors - részlet 19.10.14. Lapszemle/Kárpáti János
05:13
00:00

A magyar ellenzék egy évtizede nem látott választási győzelmet aratott azzal, hogy a liberális Karácsony Gergely legyőzte a budapesti főpolgármesteri versenyben Tarlós Istvánt, és az ellenzéki pártok több más nagyobb városban is nyertek – írja a Reuters hírügynökség.

Vidéken továbbra is népszerű a Fidesz

A tudósítás ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ezek az eredmények nem befolyásolják Orbán Viktor országos hatalmát, amit az erős gazdaság, a heves bevándorlásellenes retorika és a bérek jelentős emelkedése is segít. A Fidesz vidéken továbbra is igen népszerű. 2022-ig nem kell tartani általános választásokat, és a 2010-ben hatalomra került Orbánnak óriási parlamenti többsége van. A vártnál jobb ellenzéki szereplés a Reuters szerint annak a stratégiának köszönhető, hogy közös jelölteket állítottak a Fidesszel szemben, amely 2010 óta mind a hét választáson – parlamenti, önkormányzati, illetve európai választáson – földcsuszamlásszerű győzelmet aratott. A hírügynökség idézi Karácsonyt, aki arról beszélt, hogy a választók már régóta várták az ellenzéki egység megvalósulását, és hogy a mostani eredmény megmutatja azt az utat, amelyet továbbra is követni kell – a budapesti változás az első lépés az országos változás felé. A Reuters idézi Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy az ország érdekében készek az együttműködésre. Megszólaltatja a Teneo Intelligence elnevezésű elemző műhely egyik szakértőjét, Naz Masraffet, aki úgy véli, hogy a mostani győzelem megszilárdíthatja az ellenzéki pártok közötti együttműködést a 2022-es parlamenti választások előtt, de nehéz lesz közös ellenzéki programot kidolgozni, tekintettel az egyes pártok prioritásai közötti eltérésekre, az elemző megfogalmazása szerint „a jobbközép Jobbiktól a liberális Momentumig”. Ehhez hadd tegyem hozzá azt: emlékezetem szerint eddig nem nagyon fordult elő, hogy a nyugati média ne szélsőségesen vagy radikálisan jobboldalinak, hanem jobbközép irányzatúnak minősítse a Jobbikot, bár a pártnak a centrum irányába történő elmozdulási kísérleteiről időnként azért írtak.

Lendületet kaphatnak az ellenzéki pártok

Egy másik, amerikai hírügynökség, a Bloomberg, amelyet elsősorban az üzleti világban kísérnek szoros figyelemmel, azt emeli ki, hogy Orbán elveszítette Budapestet, az ellenzék megtörte hegemóniáját. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a kormánnyal szemben álló erők profitáltak a jachtos orgia utolsó pillanatban kirobbant szexbotrányából. A Bloomberg váratlannak nevezi az ellenzék jó szereplését, és megjegyzi: most először sikerült közös jelöltek mögött felsorakozni. Ez lendületet adhat ahhoz, hogy az ellenzéki pártok szorosabb szövetséget alakítsanak ki egymással, a liberális demokrácia sajátos stílusú ellenfelével szemben – fogalmaz a Bloomberg.

"A magyarok többségének elege van a Fideszből"

A Politico című amerikai portál európai kiadása szintén azt tartja a leginkább kiemelésre méltónak, hogy a budapesti főpolgármesteri versenyben a liberális induló kiütötte a kormánypárt támogatottját. A portál megszólaltatja Cseh Katalint, a Momentum európai parlamenti képviselőjét, aki szerint ez a választás megmutatta az Európa-ellenes erőkkel szemben álló ellenzék erejét, azt, hogy a magyarok többségének elege van a Fideszből. Az ország politikai térképe igen jelentősen megváltozott – véli a Momentum politikusa. Idéz a Politico – név említése nélkül - egy fideszes tisztségviselőt is, aki szerint most feszült viszony kezdődhet a kormány és Budapest között. „Míg Budapest hagyományosan liberális város, a miniszterelnök ellenfelei az elmúlt években azért küzdöttek, hogy úrrá legyenek saját belső megosztottságukon” - olvasható a beszámolóban. A Politico kitér arra is: az ellenzék – amelynek a kormánypárttal összevetve kevés forrása volt, és csak korlátozott mértékben tudta hallatni hangját a tömegmédiában és a hirdetésekben - a közösségi médiára, valamint a személyes utcai kampányolásra támaszkodott.

A kampányról megírja a Politico, hogy azt egyebek közt ellenzéki kampányközpont elleni rendőrségi razzia, fideszes szórólapok terjesztésével egybekötött ingyenes ételosztás, ellenzéki politikusok lehallgatásából származó felvétel kormánypárti médiához való eljuttatása kísérte. Ellenzéki aktivisták szavazatvásárlással vádolták a kormánypártot, valamint azzal, hogy Ukrajnából buszokkal szállították szavazni a magyarajkúakat.

A vereségben az államosítás is benne van

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című tekintélyes, konzervatív német lap szintén azt tekinti a magyarországi önkormányzati választás legfontosabb eredményének, hogy Orbán Viktor pártja elveszítette Budapestet. A vártnál nagyobb ellenzéki siker elképzelhető okai közt a frankfurti újság megemlíti azt, hogy az Ortbán-kormány az elmúlt években elvette az önkormányzatoktól - és az állami közigazgatás alá rendelte - az iskolákat, és elvett egészségügyi intézményeket is, ami a városi önkormányzatokban bizonyos értelemben frusztrációt okozott.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2019.10.14. 06:00
Szerző: Kárpáti János