„Klubrádió
A lényeg

Tarlós-Karácsony-csata: itt az összes felmérés

10/10/2019 16:52

| Szerző: Klubrádió

A Nézőpont konferenciáján bemutatta a főpolgármester-választásról szóló közvélemény-kutatási adatait a szervező mellett szintén kormánypárti Századvég, valamint a Medián, a Závecz Research és a Publicus is. A legtöbben szoros csatára számítanak, a Századvég a kivétel.

Szeretnénk, ha a kampány érdekében készült kutatásoknak 2022-ben már nem lenne szerepük – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a szervezet választási konferenciáján, amelyen elsőként az aktuális méréseket ismertette több közvélemény-kutató cég.

Nagy Dániel, a Nézőpont kutatási igazgatója arról beszélt, hogy aki 2014-ben Tarlós szavazó volt, jó eséllyel az maradt, a Bokros Lajos- és Bodnár- szavazók jó eséllyel Karácsony Gergely-szavazók lesznek, kérdés, hogy Staudt Gábor (akkor Jobbik) és Csárdi Antal (LMP) szavazói mit lépnek, illetve, hogy nagyobb lesz a részvétel. (Bokros Lajos a MoMa jelöltjeként indult, de az ellenzék nagyobb része támogatta, Bodnár Zoltán pedig a Liberálisok jelöltje volt – a szerk.)

Tarlóssal 51 százalék elégedett, 44 százalék nem. A centrális erőtér még létezik, hiszen Karácsony és Puzsér Róbert között lehet választani. Tarlós Istvánt alkalmasnak tartja 59 százalék, Karácsony esetében ez 39 százalék, ez emelkedett az elmúlt hónapokban.

Szerinte körülbelül 500 ezres Tarlós-tábor van, 400 ezres Karácsony-, és 90 ezres Puzsér-tábor, a kérdés az hogy a szimpatizánsokat mennyire tudják aktivizálni a jelöltek. A biztos szavazóknál 49 és 43 százalékra áll a Tarlós-Karácsony csata a Nézőpontnál jelenleg. A kampányhajrára kicsit csökkent a különbség. Puzsért 8 százalékra mérik. Most aktívabbnak tűnik a Karácsony-tábor, a kérdés a mozgósítás lesz.

Závecz Tibor, a Závecz Research alapító ügyvezetője közölte: a megyei közgyűlésekben Fidesz-többség várható mindenhol. A megyei jogú városok közül 23-ból 17-18 kormánypárti lesz. 5-6 ellenzéki polgármester valószínű, Szeged és Salgótarján, ami szinte biztos.

Budapesten 23-ból 13-15 kormánypárti, 6-8 ellenzéki polgármester tűnik biztosnak, a XIII., XIV., XV., XIX. kerületben, de a VI. és a IX. is esélyes, valamint több más kerület is izgalmas lehet. Szabados Ákos (XX.) és Bese Ferenc (XXIII.) is esélyes, őket de egyelőre nem sorolták a kormánypárthoz. Jobboldali kerületben is lehet meglepetés, 2018-ban is sok szavazatot szereztek ellenzéki jelöltek. A települési közgyűlésekbe több ellenzéki kerülhet be, mint korábban.

Budapesten százalékban kifejezve 48-46-6-0 az állás, a biztos, választani tudó szavazók körében, azaz Tarlós István két százalékkal vezet, Puzsér Róbert 6-ot kapna. Karácsony Gergely akkor esélyes, ha a Momentum-szavazók elkötelezetten voksolnak rá, és a bizonytalanok közül is lesznek, akik rá húzzák be az x-et.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője elmondta, ők online felmérést készítettek, idő- és forráshiány miatt elsősorban. Eszerint a választani tudó biztos szavazók között statisztikailag elhanyagolható a különbség, 48-47-5 az állás a három jelölt között.

Budapesten 51 százalék kormányváltást akar, 38 százalék tartaná meg a kormányt. (Országosan ez majdnem fordítva van, 50 százalék tartana meg a kormányt.) Budapest markánsan különbözik az ország egészétől, a fővárosban a változást akarók vannak többségben.

Durva-e a kampány? 56 százalék szerint durvább, mint korábban, 44 szerint olyan, mint a többi. 40 százalék szerint ez a Fidesz felelőssége, 40 százalék szerint megoszlik a felelősség. Azt, hogy ez a durva kampány mozgósítja-e a szavazókat, nem tudni, nagyon nehéz most megbecsülni a részvételt, és ez kihat az eredmény megbecsülésére is. Ezért kérik a megértést, ha nem lesznek hajszálpontosak.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója közölte: döntetlen, 48-48 százalék az állás a biztos szavazóknál Tarlós és Karácsony között. A Fidesz-szavazók elkötelezettek Tarlós, a DK- és az MSZP-szavazok pedig Karácsony mellett, alig van kiszavazás.

A Momentum-szavazók 84 százaléka Karácsony-, de 8-8 százaléka Tarlós- és Puzsér-szavazónak vallja magát, ez veszélyt jelent Karácsony Gergelynek. A bizonytalan, párt nélküli szavazók közül 54 százalék Karácsonyt, 44 százalék Tarlóst támogatja. Győr sem lefutott még a Publicus mérése szerint, és a Borkai-ügynek Pesten is lehet hatása.

Pulai szerint az ellenzék akkor mondhatja magát győztesnek, ha megnyeri Budapestet  A kerületi közgyűlésekben nagyobb esély van a váltásra, mint a polgármestereknél, tehát vélhetően több polgármesternek kell majd ellenszélben dolgoznia. 

Pillók Péter, a Századvég Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportjának vezetője azt mondta: náluk nem annyira szoros a verseny, de még a Borkai-ügyek előtt készítették a felmérést. Százalékos arányban 51-43-5-1 az állás szerintük, tehát Tarlós István 8 százalékos előnyben van. Hozzáfűzte: a választók 70 százaléka véli úgy, hogy Tarlós fog nyerni, 18 pedig úgy, hogy Karácsony. Tarlóssal a választók többsége elégedett.

A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyen Hann Endre megjegyezte az MTVA-s moderátornak: "évek óta nem hívtak a közmédiába". Hann szerint nehéz előre jelezni a részvételt és nem tudni, hogy kinek kedvezne a magas részvétel, ebben 2018-ban is tévedett a média.

Závecz Tibor közölte: a botrányoknak Budapesten lehet éppen hajtóerejük, a kisebb településeken viszont éppen, hogy otthon tarthatják a bizonytalanokat. Budapesten jó eséllyel magasabb lesz a részvétel, mint öt éve (akkor 43,1 százalék volt).

Nagy Dániel megjegyezte: a Fidesz-szavazók egy része elkényelmesedhetett. De mivel Tarlós Istvánnal többen elégedettek, mint nem, neki lehet több tartaléka, a Fidesz pedig jó eséllyel tud majd mozgósítani. Pillók Péter fontos szempontnak nevezte, hogy rengeteg ellenzéki szavazó tippel arra, hogy Tarlós fog nyerni.

Pulai András szerint az ő arányuk csökken. Pulai egyébként úgy vélte, a Borkai-ügy elbizonytalaníthatja a Fidesz-szavazókat, mozgósíthatja az ellenzékieket. Szerinte Tarlós támogatottsága körülbelül egy éve volt a csúcson, azóta láthatóan vesztett a népszerűségéből.

Hann Endre megjegyezte: nagy szakirodalma van annak, hogy mennyire hatnak a kutatások a táborokra, de a Nézőpont nagy különbséget mutató mérése akár el is kényelmesíthette a Fidesz szavazókat. Nagy Dániel erre úgy reagált: nem azért mérnek, hogy hatással legyenek a Fidesz-táborra.

Miért vannak ekkora különbségek? Nagy Dániel szerint más módszertan és más felületek, appok, online kutatás miatt. Závecz Tibor szerint is sok módszertani szempont lehet, turbulens a kampány, mérni is nehéz, a választóknak követni is, és változnak a vélemények.

Nagy Dániel azt hangsúlyozta: az igazán nagy különbséget a Karácsony-felvétel kikerülése idejében mérték, amúgy pedig senki sem méri Karácsony győzelmét, és nem is akkorák már a különbségek. Mindenki letette a garast, hogy Tarlós fog nyerni. Hann Endre erre közölte: nem, senki sem tette le a garast.

(Címlapi kép: Pixabay.com)