„Köszönjük,
A lényeg

Karácsony: a választás tétje az önkormányzatiság léte is

30/09/2019 15:26

| Szerző: Klubrádió/MTI

Az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika - jelentette ki Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt.

 Karácsony Gergely több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "hiszünk abban, hogy a változást akaró emberek akaratát képviselve visszaszerezzük azt az önkormányzati szabadságot, amelyet az elmúlt évek politikája elvett a településektől". Ezzel a szabadsággal élve szeretnénk a településeket zöldebbé és egymással szolidárisabbá tenni - mondta.  Karácsony Gergely közölte, magyar európai parlamenti képviselőkkel közösen szeretnék elérni azt is, hogy az Európai Unió növelje azokat a forrásokat, amelyek az önkormányzatok közvetlenül is megszerezhetnek a saját településük fejlesztésére. Példaként említette, hogy az általa vezetett Zugló az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintnyi ilyen támogatást nyert az uniótól.

Karácsony Gergely elmondta: az a változás, amit október 13-án szeretnének elindítani Budapesten és minden más településen, éppen arról szól, hogy a rendszerváltás egy nagyon fontos értékét, az önkormányzatiságot megőrizzük. "Veszélyben van ez az érték, hiszen az elmúlt kilenc évben a Fidesz nagyon nagy mértékben csorbította az önkormányzatok jogait" - fogalmazott Karácsony Gergely hozzátéve, hogy elvették a helyben lakók jogát attól, hogy saját maguk határozzanak településük sorsa felett.

Hegyesi Beáta, Budakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje arról beszélt, a fideszes városvezetés felülről irányított pénzeket fordít projektekre, ugyanakkor a településeknek nem erre, hanem organikus fejlődésre van szüksége.

Glázer Tímea, győri polgármesterjelölt azt mondta, ők nyitott városházát szeretnének, hogy a városban élők beleszólhassanak a helyi döntésekbe.

Márton Roland székesfehérvári polgármesterjelölt kijelentette: elszántan dolgoznak a szabad, szolidáris Székesfehérvárért, és a látványberuházások helyett az adófizetők pénzét egészségügyre, közlekedésre, valamint oktatásra kell költeni.

Radócz Zoltán, szolnoki polgármesterjelöltje a korrupció visszaszorítását jelölte meg fő céljaként, és azt mondta: az elmúlt öt évben szinte minden közbeszerzésről a Fidesz pártközpontjában döntöttek.

 A pécsi polgármesterjelölt, Péterffy Attila arról beszélt, hogy a város morális és gazdasági válságba került. Pécs azért került morális válságba, mert a városvezetés elmúlt években felelőtlen, vagy tudatosan az állami "korrupciót kiszolgáló döntéseket hozott" - mondta hozzátéve, hogy Pécs adóssága mára ismét 10 milliárd forint feletti.

 A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt arról is kérdezték, nem érzi e kínosnak, hogy már a harmadik verzióval áll elő a csütörtökön kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban. Elmondta, óriási skandalum, hogy egy ellenzéki párt elnökségi ülését valakik lehallgatják egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett. Az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtették - közölte.