„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Medián-ügyvezető: Puzsér és a kicsi polgárok vágyai is Karácsonyt gyengítik

3/10/2019 14:55

| Szerző: Klubrádió

Innen is, onnan is visz el ugyan szavazókat Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt, mégis, ha visszalépne, azzal a döntő kísérletre készülő Karácsony Gergely győzelmi esélyeit növelné – mondta a Klubrádiónak Hann Endre, a Medián ügyvezetője. A közvéleménykutató szerint az ellenzéki pártoknak összességében egyértelműen több szavazójuk van a fővárosban, mint a kormánypártnak, de a választás kimenetele már messze nem ennyire egyértelmű. Arról is beszélt, szerinte miért szerencsés Orbán, és milyen szerepe van a sikerében a kicsi polgároknak.

2019. október 03. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. október 03., csütörtök 09:00)
42:19
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Érdekes szerepet játszik a mostani kampányban Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt, aki kifejezi a társadalomban markánsan jelenlévő antipolitikai, elitellenes álláspontot, és ez egy csomó fiatal számára vonzó lehet. Sok olyan ifjabb választópolgár, aki tapasztalatlan, nem ért a politikához, kicsit talán műveletlen is, és azt mondja, mondhatja, dehogy fog rég lejáratott figurákat szavazni, akik mind egyformán lopnak – mondta a Hann Endre, a Medián közvéleménykutató cég ügyvezetője.

Szerinte a mérések alapján kirajzolódó 4-5 százalékos népszerűségével Puzsér innen is, onnan is vesz el szavazatokat, de nem olyan emberek támogatják, akik nagyon elkötelezettek lennének valamelyik irányba. Mégis, azzal, ha nem indulna, inkább az összellenzéki jelölt, Karácsony Gergely esélyeit növelné, aki akárhogy is, de egy protestáló, változást akaró jelölt.

A szerencsés kormányfő és a kicsi polgár

És épp ez a fő kérdés, vagyis a stabilitás és a változás iránti igények alakulása, amely párharcban továbbra is az előbbi áll győzelemre. Ez az oka annak, hogy a Fidesz ma is biztosan vezet az országos népszerűségi versenyben, ugyanis még mindig többen vannak Magyarországon, akik valamiféle stabilitásra vágynak, és nem változásra.

A többség véleményének leírására tehát találó a mondás, mely szerint „jobb a biztos rossz, mint a bizonytalan jövő”. Lehet, hogy ez kispolgárian hangzik, de hát a szavazók többsége, ha egyáltalán polgár, akkor inkább kicsike polgár – mondta Hahn Endre, hangsúlyozottan nem pejoratív értelemben. A földcsuszamlásszerű, akár forradalmi változások jellemzően akkor következnek be, amikor egy megszokott, addig nagyon szilárdnak tűnő elnyomó rendszer elkezd fellazulni – tette hozzá.

A Medián munkatársa szerint Orbán Viktor miniszterelnök akár szerencsés embernek is mondható, mert egy nagy gazdasági válság idején került újból hatalomra, amikor változásra volt igény, majd a krízisből nemsokára a világ és Magyarország is kilábalt. „Sors bona, nihil aliud”, vagyis Jó szerencse, semmi más – Zrínyi Miklós jelmondata ma is találó – véli Hann Endre.

Döntő kísérlet

A Karácsonyt érő kritikákról, melyek szerint nem kellett volna összeállnia az MSZP-vel, mert egy leépülőben lévő, leszerepelt politikai erő túlélését segíti, Hann Endre azt mondta, bár sok híve van ennek az álláspontnak, az ellenzéki főpolgármester-jelölt személye által Budapesten elég jól kialakult, „összesimult” a kormánnyal szemben induló összellenzék képe a szavazók nagy előtt.

Arra, amit Karácsonynak felrónak, a válasz az lehet, hogy jelen esetben nem volt más választása, az összefogással pedig kísérletet tehet, legalábbis a fővárosban a Fidesz leváltására. Tehát döntő kísérlet, nagy próbatétel következik. Igaz, arról egyelőre semmi szó nincs, hogy az ellenzékiek a következő országgyűlési választáson országosan egy nagy közös listán indulnának – tette hozzá.

Hann Endre hangsúlyozta, „játékból” összeadták az ellenzéki pártok támogatottságát, ami azt mutatja, hogy a választani tudó biztos szavazók körében Budapesten 10 százalékkal többen támogatják őket, mint a Fideszt. Az tehát Tarlós István kormánypárti főpolgármester bizonyos érdeme, teljesítménye, hogy az előbbiek ellenére nem egyértelmű Karácsony Gergely győzelme. Valószínű, nem véletlen, hogy Tarlós és több kerületi polgármesterjelölt sem domborítja ki kampányában, hogy a Fidesz embere.

Karácsony, a volt kolléga

A Medián ügyvezetője arról is beszélt, Karácsony Gergely – aki a közvéleménykutató cégnél korábban kollégája volt – szerinte kutatónak nagyon jó volt, és politikusnak is elég jó, de túl kulturált, etikus és finom ember ahhoz, hogy a politikát hosszú távon sérülés nélkül tudja csinálni. De természetesen nem bánná, ha politikusként is sikeres lenne – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli személy/Interjú Hann Endrével
2019. október 03., csütörtök 09.00
riporter: Dési János