„Klubrádió
Esti gyors

Kunetz: Nem a választásoktól függ, hogy van-e szike

2/10/2019 07:16

| Szerző: Klubrádió

Nem érti, miért kellett belekeverni a politikát a traumatológusok ügyébe, hiszen ők azt mondták, jelenleg ezzel a finanszírozással nem megoldható a tisztességes betegellátás - mondta Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő.

2019. október 01. Esti gyors / részlet, Kunetz Zsombor (19.10.01.)
05:00
00:00

A sebészek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben a döntést azzal indokolták: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára ígéretet tett arra, hogy a kormányzat az önkormányzati választás után dönt a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) és az Emmi által közösen elkészített tervezetről, és szeptember 1-jéig visszamenőleg korrigálja a finanszírozást. Az intézet orvosai az MTT tagjaiként továbbá elfogadják szakmai szervezetük álláspontját, és október 31-ig haladékot adnak a szükséges kormányzati intézkedésekre – tudatták.

Kunetz Zsombort kérdeztük, aki azt mondta: a Magyar Traumatológus Társaság kiadott egy héttel ezelőtt egy közleményt, amelyben megkérdőjelezték a 68 baleseti sebész állításait, hogy az nem is úgy van, amit állítanak. Emiatt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a társaság vezetői zsarolhatóak a posztjuk elvesztésével. A másik téma a 68 orvos ügye.

Szerinte a rendszer önmagában olyan szinten korrupt, nincsenek ellensúlyok és fékek, amelyek meg tudnák akadályozni a túlkapásokat. Ez ma Magyarországon úgy néz ki: a kórházigazgató állása gyakorlatilag az emberminisztertől függ. A kórházigazgató nevezi ki az osztályvezető főorvost, aki meg tőle függ. Azt, hogy milyen orvost, hogyan alkalmaznak, szintén a kórházigazgató dönti el, mert a munkáltatói jogokat ő gyakorolja. Jól leírható hűbéri lánc van tehát az egészségügyben.

El tudja képzelni, hogy 68 orvos elhitte a helyettes államtitkár állítását – mert még annyira se becsülték őket, hogy legalább egy államtitkár tárgyaljon velük. Csak azt nem érti, hogy miért kellett ebbe belekeverni a politikát, a választásokat. Azt mondták az orvosoknak, hogy majd a választások után foglalkoznak a helyzetükkel. De a követelésüknek semmi köze a választásokhoz, azt mondták, hogy jelenleg az országban nem biztosítható a tisztességes betegellátás ezzel a finanszírozással.

Amikor nincsen meg a szike a tálcán, akkor áll föl egy orvos és mondja azt, hogy nem tudja elvégezni a munkáját, ráadásul a betegek isszák meg a levét, ha addig jut a helyzet, hogy az orvos kénytelen lesz „nyiszatolni a konyhakéssel”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. október 01., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván