„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: törvénytelenül működik a Honvédkórház

23/08/2019 10:52

| Szerző: Klubrádió

Ha a vizsgálat végül megállapítja a kórház alkalmazottainak felelősségét, annak is kell derülnie, hogy miben hibázott az intézmény vezetése - erről Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő beszélt. A szakértő a Reggeli Gyorsban fenntartotta korábbi véleményét, miszerint a Honvéd Kórház törvénytelenül működött abban az időben, amikor az eset történt. 

2019. augusztus 23. Reggeli gyors / részlet, Kunetz Zsombor (19.08.23.)
07:48
00:00

A Honvédkórház három alkalmazottja ellen büntetőeljárást indítottak, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség folytat le. Kunetz Zsombor elmondta: nagyon szomorú történetről van szó, egy hölgy 36 óra szenvedés után elhunyt tavaly decemberben. Nem operálták meg, pedig a halála előtt 23 órával már tudott volt a diagnózis és az, hogy mit kellene tenni.

Akkor is azt mondta és kitart mellette, hogy a Honvédkórház törvénytelenül működik, úgy tart fenn sebészeti ellátást az egyik telephelyén, hogy annak a kiszolgáló része, háttere nem működik. Ügyeleti időben, éjszaka nincs radiológus, aki tudna ultrahangot végezni. A vizsgálatról közölte: ha bárkinek a felelősségét megállapítják, nem kerülhető meg az intézmény vezetésének a felelőssége sem. Nemcsak az adott orvosokat kellene kérdőre vonni, hanem a kórház főigazgatóját is (aki egyébként haditechnikai menedzser), mert ő felelős a működtetésért. Ebben a történetben nemcsak orvosi, szakmai, hanem nagyon komoly rendszerhibák vannak.

Részletezte: beteg bement a sürgősségi osztályra sebészeti beutalóval. Mindig van sebészet, de két külön helyen. A II. sebészet, amely akkor ügyelt, a régi MÁV-kórház területén van, de ott nem volt radiológus, aki el tudta volna végezni az ultrahangot. Ezért vitték őt vissza az első telephelyre, ahonnan érkezett. Az a gyakorlat, hogy ott elvégzik a vizsgálatot, aztán „valahogy visszakerül” a beteg a másik helyszínre, ahol értékelik az eredményt és megnézik, hogy szüksége van-e újabb vizsgálatokra. Kunetz Zsombor szerint nem változott semmi, most is így történne ez az eset.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy ha valakinek problémája van, melyik kórházba menjen, a szakértő úgy válaszolt: mindegy, mindenhol ugyanazok a problémák vannak, dől be az egész. Legutóbb megint a Honvédkórház zárta be a kapuit pár órára, mert informatikai fejlesztés miatt leállították a rendszert.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. augusztus 23., péntek 07.35
Műsorvezető: Pálinkás Szűts Róbert